Повернення помилково нарахованої заробітної плати працівником

Питання по трудовому праву:

Після виходу з декрету я працюю неповний робочий тиждень. З роботодавцем був підписаний договір про кількість годин. При спробі з'ясувати на самому початку, яка приблизно буде зарплата, сказали (усно), що вона вираховується індивідуально. Протягом 15 місяців компанія неправильно нараховувала мені зарплату - як за повну неделю.Зарплата нараховується на кредитну карту, розрахункових листків немає (можливо, їх можна було б отримати на вимогу). Зараз виявили помилку і попередили, що будуть вираховувати 20% з кожною новою зп. Правда, остання зп вже після розмови також було нараховано в повному розмірі.

Чи є шанс при звільненні виграти позов від компанії (якщо вона його пред'явить, що поки невідомо, так як компанія велика і не хоче розголосу)?

Що буде, якщо компанія (з якоїсь причини) вирішить звільнити мене? Приводів немає, але про всяк випадок Чи будуть вони судитися в цьому випадку і які у них шанси виграти позов?

І останнє: як мені сказали на самому початку, незважаючи на неповний робочий тиждень відпустку мені надається в повному розмірі. Чи можу я брати відпустку по 3 дні багато раз в році, розбивши свою відпустку? Тобто, практично не з'являтися на роботі по 2 місяці і більше? Чи може це бути підставою для звільнення?

Відповідь юриста:

Добрий день. 1. У таких випадках гроші доведеться повертати, згідно зі статтею 137 Трудового кодексу РФ:
- Рахункова помилка;
- Доведена вина працівника у невиконанні норм праці або просте;
- Неправомірні дії працівника, спрямовані на отримання «зайвих» грошей, що повинно бути встановлено судом.

Пункт 3 статтями 1109 Цивільного кодексу РФ, вказує, що не підлягають поверненню в якості безпідставного збагачення «заробітна плата і прирівняні до неї платежі, пенсії, допомоги, стипендії, відшкодування шкоди, заподіяної життю або здоров'ю, аліменти та інші грошові суми, надані громадянинові як засіб до існування, при відсутності недобросовісності з його боку і лічильної помилки ».

2. Згідно зі статтею 137 ТК РФ, «роботодавець має право прийняти рішення про утримання із заробітної плати працівника не пізніше одного місяця з дня закінчення строку прийняття рішення про утримання зайво виплаченої зарплати».

3. За угодою між працівником і роботодавцем щорічну оплачувану відпустку може бути поділено на частини. При цьому хоча б одна з частин цієї відпустки повинна бути не менше 14 календарних днів.

 

Додаткові матеріали:

  • Порядок оплати лікарняних листів і навчальної відпустки працівника
  • Надання щорічної відпустки перед декретною відпусткою.
  • Чи може ветеран праці брати відпустку в зручний для нього час?
  • Що робити якщо роботодавець утримав всю зарплату в рахунок утворилася недос ...
  • Вимогу про виплату заробітної плати при звільненні працівника

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ