Що робити якщо роботодавець утримав всю зарплату в рахунок утворилася недостачі?

здрастуйте. я працюю в магазині самообслуговування. магазин не великий. 21 березня був облік. магазин не вважали 7 місяців. під час обліку виявили недостачу на 800000 руб. керівництво відняли відсоток на злодійство покупців. на усушку товару бонуси і в підсумку нам повідомила що частина нестачі цим перекрили і залишилося 544000 рублів. цю суму вони розділили на всіх по 18000 рублів нам виплачувати. виходить цілий місяць березень ми працювали безкоштовно так як вони нам нічого не видають. що робити.

елена

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Олена. Російське законодавство встановлює можливість утримання із заробітної плати працівника роботодавцям у випадках погашення заборгованості працівника перед ними. Роботодавець вправі зробити утримання в таких випадках: а) для відшкодування невідпрацьованого авансу, виданого працівнику в рахунок заробітної плати; б) для погашення невитраченого і своєчасно неповерненого авансу, виданого в зв'язку зі службовим відрядженням або переведенням на іншу роботу в іншу місцевість; в) для повернення сум, зайво виплачених працівнику внаслідок лічильних помилок, а також сум, зайво виплачених працівнику в разі визнання органом по розгляду індивідуальних трудових спорів провини працівника у невиконанні норм праці (ч. 3 ст. 155) або просте (ч. 3 ст. 157) г) при звільненні працівника до закінчення того робочого року, в рахунок якого він вже одержав щорічну оплачувану відпустку, за невідпрацьовані дні відпустки.

Утримання можливе лише за наявності згоди самого працівника, тобто якщо ви з ним згодні. Загальний розмір всіх утримань, згідно зі ст. 138 ТК РФ, не може перевищувати 20% належної працівнику виплати. Якщо утримання провадиться відповідно до федеральними законами, його розмір не може перевищувати 50% належних працівникові сум.

Стаття 392 Трудового кодексу Російської Федерації передбачає, що працівник має право звернутися до суду за дозволом індивідуального трудового спору протягом трьох місяців з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

 

Додаткові матеріали:

  • Що робити якщо роботодавець вирішив звільнити працівника проти його бажання ...
  • Що робити якщо роботодавець виплатив тільки частина заробітної плати?
  • Незаконне звільнення працівника отримав групу інвалідності
  • Незаконне звільнення працівника отримав групу інвалідності
  • Чи правомірно роботодавець скоротив випробувальний термін не повідомивши пр ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ