Звільнення співробітника в зв'язку зі скороченням штату підприємства

я перестала влаштовувати свого безпосереднього керівника. Вони ініціював моє звільнення за угодою сторін ст.77 п.1 частини першої. Мене не влаштували запропоновані умови. На наступний день мені дали таку версію договору про звільнення за угодою сторін. Я відмовилася. Тоді, мій керівник в присутності керівника відділу кадрів, сказав, що я повинна їхати у відрядження на 2 місяці, за процедурою скорочення. Процедуру скорочення обіцяли почати в понеділок 14 ноября.1 перше питання: чи є правомірним після видачі двох договорів на звільнення за згодою сторін ініціювати скорочення штату /чисельності на конкретного співробітника? і 2-ий питання: чи можу я після отримання повідомлення про скорочення, відмовитися від відрядження, мотивуючи, тим що мої права були порушені і я збираюся відстоювати свої права в суді, а це тебует моєї присутності в місті? і 3-ий питання: я знаю, що після отримання повідомлення про скорочення, за моєю заявою роботодавця має право розірвати зі мною договір. Я правильно розумію, що при цьому роботодавця зобов'язаний виплатити мені середній заробіток за 2 місяці, тобто за період з дня звільнення до тієї дати, коли закінчаться два місяці з моменту попередження + місячне вихідну допомогу. Далі через місяць ще один середньомісячний заробіток, і при безладді на роботу ще через місяць виплачується ще один середньомісячний заробіток? Дякуємо.

Відповідь юриста:

Привіт, якщо ви не належите до категорії осіб, яких роботодавець не може відправити у відрядження, згідно зі ст. 259 ТК РФ, то відмовитися від поїздки не можете. До таких осіб належать: вагітні жінки, жінки, які мають дітей віком до трьох років, також це стосується і матерям, і батькам, які виховують без чоловіка (дружини) дітей у віці до п'яти років, працівникам, які мають дітей-інвалідів, і працівникам , які здійснюють догляд за хворими членами їх сімей відповідно до медичного висновку.

При проведенні заходів щодо скорочення чисельності або штату працівників організації роботодавець зобов'язаний запропонувати працівникові іншу наявну роботу (вакантну посаду) відповідно до частини третьої статті 81 цього Кодексу.


Про майбутнє звільнення у зв'язку з ліквідацією організації, скороченням чисельності або штату працівників організації працівники попереджаються роботодавцем персонально і під розпис не пізніше ніж за два місяці до звільнення.


Роботодавець з письмової згоди працівника має право розірвати з ним трудовий договір до закінчення терміну, зазначеного в частині другій цієї статті, виплативши йому додаткову компенсацію в розмірі середнього заробітку працівника, обчисленого пропорційно часу, що залишився до закінчення строку попередження про звільнення.

 

Додаткові матеріали:

  • Як оскаржити порушення роботодавцем порядку скорочення штату?
  • Чи можна поновитися на посаді якщо скорочення було незаконним?
  • Які покладені виплати при звільненні вільнонайманих співробітників?
  • Чи можна звільнитися з роботи не чекаючи звільнення за скороченням?
  • У колективному договорі на випадок скорочення зазначений розмір виплат: чи ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ