Які покладені виплати при звільненні вільнонайманих співробітників?

Здрастуйте! Ситуація наступна: Була прийнята в ДАІ (як вільнонайманого співробітника) в липні 2010года, після масового скорочення на 6 місяці вагітності, виявилася фактично на вулиці (мою посаду скоротили). Були обіцяні великі виплати. Врахувати що співробітникам скороченим за тією ж статтею ТК, але які є не вільнонайманими співробітниками виплати становили близько 200 тис. руб.Трудовую книжку віддали тільки через 2 тижні після останнього відпрацьованого дня, що не дозволило мені стати на біржу труда.Такім чином, допомога по безробіттю за 3 місяць втрачено. Але найжахливіше, що розрахунок мені видали в розмірі 3700 руб. і "13 " -3400 руб., за допомогою з безробіття за 2 місяць попросили прийти в кінці лютого, мотивуючи тим що на 8 місяці вагітності я можу влаштуватися на работу.Зарплату я отримувала в розмірі 15000 руб. (як мені сказали оклад 3400 крб. + "меровскіе " виплати). Всі виплати розрахували відштовхуючись від окладу, не враховуючи "меровскіе " виплати. Мене цікавить, чи правильно все розрахували?

Наталя

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Наталя. Для відповіді на правомірність подібних виплат необхідно ознайомитися з вашим трудовим договором. Роботодавець порушив ваші трудові права, видавши вашу трудову книжку не в день звільнення і ви маєте право вимагати відшкодування збитків, понесених у зв'язку з даним порушенням в судовому порядку. Однак пам'ятайте, що ви вправі звернутися до суду з трудових спорів протягом 3 місяців з моменту порушення ваших прав, а по спору у зв'язку із звільненням протягом 1 місяця. Також при звільненні відповідно до Трудового кодексу працівникові покладено такі компенсації по скороченню:

- Вихідна допомога при скороченні штату в розмірі середнього місячного заробітку співробітника, що звільняє. Якщо ж колективним договором або трудовим договором передбачено допомогу по скороченню штату в підвищеному розмірі, то на роботодавця покладається обов'язок виплатити допомогу по скороченню саме в такому розмірі;

- Збереження середнього заробітку на період працевлаштування, однак, не більше двох місяців з дня звільнення працівника. При цьому в середній заробіток співробітника включається і вся сума вихідної допомоги при скороченні штату.

У деяких випадках середній місячний заробіток зберігається за скороченим працівником протягом третього місяця з дня скорочення за рішенням органу служби зайнятості населення. Однак тільки за умови, що звільнений працівник звернувся в службу зайнятості протягом двох тижнів після звільнення і не був нею працевлаштований.

 

Додаткові матеріали:

  • Чи можна звільнитися з роботи не чекаючи звільнення за скороченням?
  • Що робити якщо роботодавець вимагає повернути виплати при скороченні?
  • Чи може роботодавець оформити простій, а після скоротити?
  • У колективному договорі на випадок скорочення зазначений розмір виплат: чи ...
  • Чи правомірно попередження працівниках про майбутні зміни умов праці за 2 м ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ