Як оскаржити порушення роботодавцем порядку скорочення штату?

Здравствуйте, питання такий: більше року працюю в компанії. Зараз компанія вирішила провести скорочення штату співробітників, причому не зовсім за законом (співробітники були повідомлені про скорочення з внутрішньої електронній пошті компанії, без дотримання строків про повідомлення). Мій письмовий запит робочих документів, таких як трудовий договір, правила трудового розпорядку та ін і письмового повідомлення про скорочення штату під мою розпис (через поштове відправлення з повідомленням і описом) був проігнорований, а точніше послідували!
погрози звільнення без будь-яких компенсацій, нібито за дисциплінарні стягнення і було сказано, що я взагалі не оформлений. Чи можливо себе убезпечити у цій ситуації? Які можна зробити заходи?

Володимир


Відповідь юриста:

Здравствуйте, Володимир. В даному випадку ваш роботодавець грубо порушує трудове законодавство нашої держави. При звільненні відповідно до Трудового кодексу працівникові покладено такі компенсації по скороченню:

- Вихідна допомога при скороченні штату в розмірі середнього місячного заробітку співробітника, що звільняє. Якщо ж колективним договором або трудовим договором передбачено допомогу по скороченню штату в підвищеному розмірі, то на роботодавця покладається обов'язок виплатити допомогу по скороченню саме в такому розмірі;

- Збереження середнього заробітку на період працевлаштування, однак, не більше двох місяців з дня звільнення працівника. При цьому в середній заробіток співробітника включається і вся сума вихідної допомоги при скороченні штату.

Якщо роботодавець передбачає скорочення співробітника, то він зобов'язаний надати працівнику можливість реалізації передбаченого статтею 179 Трудового кодексу Російської Федерації, переважного права на залишення на роботі. Таким правом можуть скористатися такі категорії працівників:

- Сімейні працівники, на утриманні у яких є не менше двох утриманців;
- Працівники, в сім'ї яких більше ніхто не має самостійних доходів;
- Працівники, які отримали виробничу травму або захворювання у зв'язку з виконанням ними трудових обов'язків у даного роботодавця;
- Інваліди Великої Вітчизняної Війни та інших бойових дій;
- Працівники, які проходять підвищення кваліфікації за ініціативою роботодавця без відриву від виконання своїх трудових обов'язків.

Першим кроком на шляху до відновлення ущемлення прав має стати позовну заяву про виплату компенсації при скороченні, або визнання скорочення незаконним і поновлення на робочому місці, яке подається у письмовій формі до районного суду за місцем знаходження відповідача по справі.
Наші юристи допоможуть вам захистити свої трудові права.

 

Додаткові матеріали:

  • Чи можна поновитися на посаді якщо скорочення було незаконним?
  • Які покладені виплати при звільненні вільнонайманих співробітників?
  • Чи можна звільнитися з роботи не чекаючи звільнення за скороченням?
  • У колективному договорі на випадок скорочення зазначений розмір виплат: чи ...
  • Хто має право першочергового залишення на роботі при скороченні?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ