Чи можна поновитися на посаді якщо скорочення було незаконним?

Здрастуйте, шановні консультанти.
Прошу Вас проконсультувати мене з питання трудового права. З квітня 2010 року я працюю в крупній компанії, в даний момент компанія готує великі скорочення персоналу. В організації створена паралельна структура з аналогічним функціоналом в яку не будуть переводити не всіх співробітників відділу, чинного в даний час. У зв'язку з тим, що до скорочення компанія не підготувалася заранеее, HR-співробітники намагаються врегулювати розірвання трудового договору за угодою сторін. Прошу проконсультувати, як для працівника вигідніше розірвати договір. Скорочення-це повідомлення служби зайнятості і співробітника за 2 місяці, компенсаційна виплата одного окладу при звільненні, другий оклад виплачується при пред'явленні порожній трудової книжки через 2 місяці після звільнення, а третій-при пред'явленні довідки із служби зайнятості про непрацевлаштуванні через 3 місяці (за умови постановки на облік протягом перших 2 тижнів після звільнення)? Т.ч. по скороченню-5 окладів? У разі, якщо звільнили незаконно, чи можливо звернутися до суду з позовом про поновлення на посаді, якщо посада і старий відділ вже скоротили? Заздалегідь вдячна за консультацію, і подвійно-за відповідь по електронній пошті gromnitskaya@yandex.ru

Ганна

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Анна. Відповідно до Трудового законодавства, про звільнення у зв'язку зі скороченням працівники попереджаються роботодавцем персонально і під розписку не менше ніж за два місяці до звільнення. При цьому роботодавець зобов'язаний запропонувати працівникові іншу наявну роботу (вакантну посаду) в тій же організації, відповідну кваліфікації працівника.

Якщо даного попередження про звільнення у встановлений термін ви не отримували, то звільнити вас за скороченням штатів роботодавець не має права. У разі недотримання вищезгаданого вимоги суд обов'язково відновить вас на роботі.

У деяких випадках роботодавець може розірвати з працівником трудовий договір без попередження про звільнення, - однак лише з письмової згоди працівника і з одночасною виплатою додаткової компенсації в розмірі двомісячного середнього заробітку.

ТК РФ передбачає певні виплати у зв'язку зі скороченням: вихідна допомога у розмірі середнього місячного заробітку, а також за ним зберігається середній місячний заробіток на період працевлаштування, але не довше двох місяців з дня звільнення (із заліком вихідної допомоги).

У виняткових випадках середній місячний заробіток зберігається за звільненим працівником протягом третього місяця з дня звільнення за рішенням органу служби зайнятості населення. Це передбачено за умови, якщо в двотижневий термін після звільнення працівник звернувся в службу зайнятості і не був нею працевлаштований.

Таким чином, при скороченні виплачується від 1 до 3 окладів. Наші фахівці допоможуть вам з складанням необхідних процесуальних документів, представлять ваші інтереси в суді у разі незаконного звільнення.

 

Додаткові матеріали:

  • Як оскаржити порушення роботодавцем порядку скорочення штату?
  • Які покладені виплати при звільненні вільнонайманих співробітників?
  • Чи можна звільнитися з роботи не чекаючи звільнення за скороченням?
  • Що робити якщо роботодавець вимагає повернути виплати при скороченні?
  • У колективному договорі на випадок скорочення зазначений розмір виплат: чи ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ