Переважне право на залишення на роботі при скороченні штату

Доброго ранку!
Мене звати Людмила! Хотіла до вас звернутися за консультацією і, в наслідок, якщо справа виграшна, то звернутися до Вас за захистом прав!
Я працюю в компанії вже трохи більше року. Спочатку я була асистентом департаменту, потім мені запропонували перейти на посаду молодшого бухгалтера. Освіта у мене економічна і бухгалтерія не була профілюючим предметом. Але я погодилася і з березня цього року я працюю на посаді молодшого бухгалтера.
Наша компанія існує за рахунок коштів вищестоящої організації, яка є інвестором та засновником. Керуюча компанія прийняла рішення перевести всю бухгалтерію на аутсорс, при цьому не запропонувавши нам альтернативної посади. «Прибрати» бухгалтерію повинні з 1 грудня, але сповістять офіційно мене тільки сьогодні. Залишилось 2 тижні до 1 грудня. Відповідно звільнення відбуватиметься за згодою сторін. Зі свого боку я хотіла запросити компенсацію в розмірі 6 окладів аргументую це наступними причинами:
- Не повідомили за 2 місяці, як випливало,
- Кінець року-компанії заморожують бюджети і можливості влаштуватися на нову роботу зараз немає, і з'явиться вона в кращому випадку не раніше лютого,
- Я живу з батьками, і моя мама збирається звільнятися, а тато інвалід 1группи і в даний момент він в лікарні вже 2ий місяць,
- Мій чоловік держслужбовець і на його з /п ми мені зможемо прогодувати сім'ю і забезпечити себе,
- Щодо звільнення у нас анулюють ДМС. При цьому мені потрібно ще провести кілька обстежень /в приватній клініці воно мені обійдеться від 7000.
З яких причин мені можуть відмовити і які права я точно маю.
В результаті розмови сьогодні з начальством, мені потрібно знати, чи можу я аргументувати свої вимоги, грунтуючись на якихось законах і чи можливо виграти справу в суді при худщем завершенні розмови.
Заранее спасибо, сподіваюся на якнайшвидший відповідь!

Відповідь юриста:

Привіт, якщо роботодавець передбачає скорочення співробітника, то він зобов'язаний надати працівникові можливість реалізації передбаченого статтею 179 Трудового кодексу Російської Федерації, переважного права на залишення на роботі. Таким правом можуть скористатися наступні категорії працівників:

- Сімейні працівники, на утриманні у яких є не менше двох утриманців;
- Працівники, в родині яких більше ніхто не має самостійних доходів;
- Працівники, які отримали виробничу травму або захворювання в зв'язку з виконанням ними трудових обов'язків у даного роботодавця;
- Інваліди Великої Вітчизняної Війни та інших бойових дій;
- Працівники, які проходять підвищення кваліфікації за ініціативою роботодавця без відриву від виконання своїх трудових обов'язків.

При звільненні відповідно до Трудового кодексу працівникові покладено такі компенсації по скороченню:

- Вихідна допомога при скороченні штату в розмірі середнього місячного заробітку співробітника, що звільняє. Якщо ж колективним договором або трудовим договором передбачено допомогу по скороченню штату в підвищеному розмірі, то на роботодавця покладається обов'язок виплатити допомогу по скороченню саме в такому розмірі;

- Збереження середнього заробітку на період працевлаштування, однак, не більше двох місяців з дня звільнення працівника. При цьому в середній заробіток працівника включається і вся сума вихідної допомоги при скороченні штату.

У деяких випадках середній місячний заробіток зберігається за скороченим працівником протягом третього місяця з дня скорочення за рішенням органу служби зайнятості населення. Однак тільки за умови, що звільнений працівник звернувся в службу зайнятості протягом двох тижнів після звільнення і не був нею працевлаштований.

Таким чином, ви або можете вимагати оповіщення за 2 місяці, або звільнятися за згодою сторін.

 

Додаткові матеріали:

  • Звільнення співробітника в зв'язку зі скороченням штату підприємства
  • Як оскаржити порушення роботодавцем порядку скорочення штату?
  • Чи можна поновитися на посаді якщо скорочення було незаконним?
  • Які покладені виплати при звільненні вільнонайманих співробітників?
  • Чи можна звільнитися з роботи не чекаючи звільнення за скороченням?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ