Якщо не укладено трудовий договір

З 25 серпня 2011 я працював програмістом в ЗАТ. За усним договором мені визначили щомісячну зарплату в 75 тисяч рублів і можливість працювати вдома з наданням необхідного оборудованія.Трудовой договір зі мною укладений не був, хоча в трудовій книжці зроблено запис про прийом на роботу (копія запису є в ПФ). 11июл 2012 роки ми здали замовнику пристрій над яким я працював. На наступний день, 12 липня, мені оголосили, що цей напрям вони, по видимому, закриють і тому більше не мають потреби в моїх послугах. Я засмучений пішов додому. Коли на наступний день я зателефонував на роботу з проханням повернути мені трудову книжку і провести остаточний розрахунок (не використаний оплачувану відпустку, відпрацьовані дні в липні і вихідну допомогу за два місяці), генеральний директор відповів, що не може мене звільнити, так як я у них не працював на тій підставі, що вони зі мною не укладали трудовий договір. На наступний день мені подзвонили з карного розшуку та сказали, що фірма подала на мене позовну заяву з приводу незаконного привласнення обладнання фірми, хоча воно було мені надано керівництвом. На наступний день до мене додому прийшов дізнавач і з понятими вилучив обладнання. У угро пояснили, що Кримінальна справа не порушуватиметься через відсутність складу злочину.
До сих пір мені не повернута трудова книжка і зі мною не зроблений остаточний розрахунок.
Для задоволення своїх вимог я хочу подати в цивільний суд. Чи можу я вимагати відшкодування моральної шкоди та в якій сумі?

Відповідь: У разі відсутності належним чином оформленого трудового договору з вини роботодавця трудові відносини вважаються виникли з того дня, коли працівник приступив до роботи. У зв'язку з цим з моменту фактичного допущення до роботи і у роботодавця, і у працівника виникають права і обов'язки сторін трудового договору в повному обсязі.
Не дивлячись на відсутність письмового договору в результаті у працівника з'являються всі основні права, передбачені Трудовим кодексом: на оплату праці, на відпустку, на допомогу в разі непрацездатності та інші. У той же час на працівника поширюються і відповідні обов'язки, а також дисциплінарна відповідальність.
У зв'язку з чим, Ви можете звернутися до суду за відновленням своїх порушених права, з вимогами про зобов'язання повернути трудову книжку, заборгованої заробітної плати та інших виплат, а також відшкодуванням моральної шкоди. Розмір відшкодування за завдану моральну шкоду, Ви повинні оцінити самостійно і він може становити будь-яку суму.
Якщо у Вас ще залишилися питання, Ви можете зв'язатися з нами по телефону.

 

Додаткові матеріали:

  • Повідомлення працівника про зміну організаційних або технологічних умов пра ...
  • Звільнення стажиста
  • Продовжив працювати після звільнення
  • Як отримати належні виплати при звільненні, якщо не було укладено трудовий ...
  • Поновлення на роботі

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ