Як отримати належні виплати при звільненні, якщо не було укладено трудовий договір?

З «13» січня 2010р. по «29» вересня 2010р. я була працівником ТОВ «Гаршина і партнери» (ІПН 7709829337 фактична адреса: м. Москва, Земляний Вал, д.64 корп.2 офіс 716; юридичний ( поштова) адреса: 109544 м. Москва, вул. Новорогожская, д. 15). Зі мною не був укладений трудовий договір, на підставі якого я б приймалася на посаду юриста. За весь період роботи до дисциплінарної відповідальності не притягувалася, зауважень з боку керівництва не мала, несла повну матеріальну відповідальність без підписання посадової інструкції і угоди, або договору, про це. «29» вересня 2010 мені оголосили про майбутнє звільнення через відмову від виплати роботодавцю штрафу в розмірі 5000 рублів за нібито заподіяну шкоду. Я була під тиском змушена запропонувати роботодавцеві відпрацювати законодавством 2 тижні і, отримавши розрахунок звільнитися. Ніякої системи штрафів в організації не було і ніяких документів регулюючих це питання я не бачила, і більше того - не підписувала. Письмовій претензії роботодавець не направляв мені і нібито заподіяну шкоду не обгрунтував ні письмово, ні усно, ні в судовому порядку.
«29» вересня 2010 року я отримала на руки трудову книжку без будь-яких записів про працевлаштування та звільнення. На моє запитання про те, коли я зможу отримати свою заробітну плату в розмірі 35000 (Тридцяти п'яти тисяч) рублів мені відповіли, що «30» вересня 2010 року я можу приїхати за розрахунком. На моє законне вимога внести запис у трудову книжку отримала відмову від бухгалтера ТОВ «Гаршина та партнери» - Климової Марії, тимчасово виконуючої обов'язки Генерального директора Гаршина Ольги Олександрівни, яка перебуває у відпустці по догляду за дитиною. Внаслідок мого приїзду я не отримала ні заробітну плату, ні запису в трудову книжку про стаж роботи, ні будь-які коментарі від роботодавця. Тепер роботодавець не відповідає на телефонні дзвінки і всіляко мене ігнорує і уникає. Я прошу розібратися в даній ситуації, можливо, мені належало ще й вихідну допомогу, адже мене звільнили не за статтею. По суті мене виставили за двері. Це навіть не звільнення. Заробітна плата виплачувалася готівкою на руки, табель про зарплату відсутній. Податки, як з'ясувалося, не сплачувались.
Вважаю, що компанія порушує мої права, так як відповідно до ст. 178 Трудового кодексу РФ я маю право на отримання вихідної допомоги у розмірі середньомісячного заробітку не пізніше дня звільнення і збереження середньомісячного заробітку протягом двох місяців з дня звільнення із заліком вихідної допомоги. Крім того, я вважаю, що в діях керівництва компанії міститься склад адміністративного правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 5.27 КоАП РФ.
На підставі викладених фактів прошу провести перевірку ТОВ «Гаршина та партнери» на предмет дотримання трудового законодавства. Зобов'язати компанію усунути допущені порушення моїх прав та зобов'язати виплатити мені всі передбачені чинним законодавством грошові компенсації, а також залучити ТОВ «Гаршина та партнери» до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про працю. Так само відсутність запису в трудовій книжці є для мене перешкодою у влаштуванні на нову роботу, у зв'язку з цим я вправі вимагати відшкодування мені матеріального збитку у вигляді неодержаного заробітку (упущеної вигоди) через незаконне позбавлення мене можливості працювати.
Копія моєї заяви одночасно надсилається до прокуратури м. Москви і безпосередньо роботодавцю, так як я вважаю, що порушені не тільки мої трудові права, але й честь і гідність, які в Російській Федерації охороняються законом.

Ольга

Відповідь юриста:

. Привіт Ольга. Вам необхідно звернутися з позовною заявою до органів правосуддя для стягнення з роботодавця покладених виплат. При відсутності письмового трудового договору, наказу про прийом на роботу і інших документів, оформлення яких покладено на роботодавця, початком роботи є фактичне виконання трудових обов'язків. Таким образів в суді вам доведеться довести сам факт роботи, отримання певної заробітної плати і т.д. Радимо вам скористатися кваліфікованою правовою допомогою юристів для того, щоб підвищити ваші шанси на успіх.

 

Додаткові матеріали:

  • Як оскаржити порушення роботодавцем порядку скорочення штату?
  • Як стягнути з роботодавця заробітну плату у зв'язку із звільненням?
  • Роботодавець не оформив працівника офіційно: що робити?
  • Які покладені виплати при звільненні вільнонайманих співробітників?
  • Як стягнути з роботодавця неофіційну заробітну плату?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ