Порушення трудових прав матері неповнолітньої дитини

Шановний консультант!
Звертаюся до Вас з наступним питанням:
Я жінка, яка має дитину 7 років. Працюю на підприємстві, де ретельно дотримується Трудовий кодекс РФ. У цьому році моя дитина пішла в школу, і я не маю можливості працювати повний робочий день. Написала заяву на ім'я директора з проханням про встановлення мені 5-годинного робочого дня з 26092011 з оплатою пропорційно відпрацьованому часу. З начальницею відділу заздалегідь обговорила, що в разі виникнення ситуацій, коли мою роботу в силу завантаженості не зможуть виконувати інші працівники відділу, буду приїжджати вечорами або виходити у вихідні без оплати.Начальніца прийшла від директора до підписаного ним заявою з припискою директора "до 2711. 2011 ", сказавши, що" у нас на підприємстві не практикується робота на умовах неповного робочого часу, а в ТК РФ написано, що допускається така робота тільки на 2-місячний термін ". Я прочитала, що згідно зі ст. 93 ч.1 ТК РФ, "Роботодавець зобов'язаний встановлювати жінкам, які мають дітей до 14 років, на підставі заяви працівника, неповний робочий день". В Колективному договорі нашого підприємства сказано, що "роботодавець може встановлювати працівникам робочий день на умовах неповного робочого часу". Що в моєму випадку первинні: ТК РФ з формулюванням "зобов'язаний" або Колл.договор з формулюванням "може"?
Завчасно дякую за відповідь.

Відповідь юриста:

Добрий день. 1. Колективний договір не повинен суперечити трудовому законодавству, тому не "може", а "зобов'язаний".
2. Роботодавець зобов'язаний встановлювати неповний робочий день (зміну) або неповний робочий тиждень на прохання одного з батьків (опікуна, піклувальника), що має дитину віком до чотирнадцяти років.
3. Працівник для захисту трудових прав може звертатися до державної інспекції праці, в прокуратуру або Роскомнадзор, суд а також в поліцію.

 

Додаткові матеріали:

  • Обов'язок роботодавця встановити скорочений робочий день для працівника
  • Вирішення питання з щоденними запізненнями на робочий час
  • Порушення законних трудових прав працівника роботодавцем
  • Стягнення недоплаченої заробітної плати з роботодавця
  • Порушення роботодавцем трудового законодавства - ненормований робочий день.

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ