Як оскаржити заповіт, якщо воно було складено хворою людиною?

Ми з братом є спадкоємцями 3-ї черги (двоюрідної сестри по лінії батька) спадкодавця. Є ще дві двоюрідні сестри (також по лінії батька) і ще одна двоюрідна сестра * Е (по лінії матері). Спадкоємців першої та другої очеріді у спадкодавця немає.
Кілька місяців тому спадкодавець захворює і її поміщають в лікарню (нам про це не повідомляють). У лікарні у неї виявляють рак печінки. Очевидно, в лікарні їй дають якісь сильнодіючі ліки.
З іншого міста приїжджає * Е і відвозить спадкодавця в своє місто. Там через приблизно тиждень-два спадкодавець помирає і у * Е виявляється оформлене на неї заповіт. У наслідку ми дізнаємося також, що наша рідна тітка і рідна тітка спадкодавця (по лінії батька), на яку оформлена половина дачі в Передєлкіно і, яка вже кілька років перебуває в неосудному стані (з причини старості-98лет) нібито оформила договір ренти з спадкодавцем .
Таким чином у нас створюється відчуття цілеспрямованих, можливо, протизаконних дій з боку * Е з оформлення заповіту і тим самим оволодінням квартирою в м. Москві і половиною дачі в престижному районі Передєлкіно.

Валентина

Відповідь юриста:

Привіт, Валентина. Заповіт може бути визнано недійсним судом на підставі позовної заяви особи, права та законні інтереси якого порушуються таким заповітом. Заповіт може бути визнано недійсним як в цілому, так і в окремих частинах містяться в ньому заповідальних розпоряджень, що в свою чергу не спричиняє недійсність заповіту в цілому.
Якщо заповідач не в змозі з якихось причин власноруч написати заповіт (хвороба, у вашому випадку), то воно його текст може бути записаний зі слів спадкодавця нотаріусом, однак тільки в присутності свідка - стороннього незацікавленого особи, який повинен також підписати заповіт. Тобто без підпису заповіту свідком, документ буде визнаний недійсним. Також існують інші підстави для визнання заповіту недійсним, для більш докладної консультації потрібні всі обставини справи.

 

Додаткові матеріали:

  • Чи можна оскаржити заповіт складений на користь одного з дітей спадкодавця?
  • Чи можна оскаржити заповіт складений на користь чоловіка спадкодавця?
  • Чи можна ознайомитися із заповітом, якщо воно складено на іншу людину?
  • Спадкування за заповітом
  • Право успадкування

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ