Чи можна оскаржити заповіт складений на користь одного з дітей спадкодавця?

Моя сусідка померла восени 2006 р., будучи вдовою. У квітні 2005 р. перенісши інсульт і будучи паралізованою, вона склала заповіт, заповівши все своє майно синові. У листопаді 2005 р. вона відмінила своє попереднє рішення, заповівши все дочки. Влітку 2006 р. вона знову вирішила поміняти свою думку і змінила свою волю-поміняла рішення: переписала заповіт на сина. Син до теперішнього часу в спадок не вступив-веде аморальний спосіб життя, ср-в до існування не має. Дочка ж бажає заперечити заповіт. Чи є сенс це робити, тому що у сина є доросла дитина (внучка наследодательніци)?

Anna

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Анна. Заповіт, який можна оскаржити тільки в суді, носить назву - оспорімой. Також існують незначні заповіту, недійсність яких може бути встановлена нотаріусом без участі органів правосуддя (наприклад, якщо заповіт складено недієздатною особою, без посвідчення нотаріуса, недотримання письмової форми і т.п.).
Суддя при розгляді позовної заяви про оспорювання заповіту може винести рішення про недійсність останнього, як в цілому, так і в певній його частині.
Заповідач має бути дієздатним у повному обсязі: тобто, досяг вісімнадцятирічного віку громадянин, або неповнолітні громадяни, які вступили в шлюб і емансиповані громадяни - недотримання цієї вимоги тягне за собою недійсність заповіту, також як і відсутність свободи волі заповідача при його написанні і недотримання форми заповіту , яке має бути складено в письмовій формі та посвідчений нотаріусом.
Зазначені вами причини не є достатніми для заперечування заповіту, до того ж ви не вказали чи є дочка непрацездатною (наприклад, пенсіонером). Запишіться на консультацію до нашого юристу, і ми відповімо на всі ваші запитання після уточнення всіх нюансів справи.

 

Додаткові матеріали:

  • На що можуть претендувати спадкоємці при складанні заповіту на одного з них ...
  • Чи можна оскаржити заповіт складений на користь чоловіка спадкодавця?
  • Оспорювання заповіту залишеного на чоловіка батьком спадкодавця
  • Чи можна ознайомитися із заповітом, якщо воно складено на іншу людину?
  • Спадкування за заповітом

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ