Чи можна оскаржити заповіт складений на користь чоловіка спадкодавця?

Моя мама (я син) після смерті (2002 р.) батька стала жити з іншим мужчіной.Квартіра була приватизована повністю на маму (я від своєї частки відмовився, по скільки мама завжди казала, що квартира залишиться мені). 4 жовтня 2010 мама помирає і тут з'ясовується, що 29 вересня вони розписалися зі співмешканцем і вона склала заповіт повністю на нього (квартира та майно). Заповіт було складено 28 вересня. Співмешканець сказав, що через півроку він мені віддасть гроші в розмірі 800 тис.руб., Нібито так сказала мама (повністю наша квартира коштує 1600-1700 тис. руб). Коли я запропонував йому піти до нотаріуса, щоб документально оформити угоду він відмовився. Крім мене є ще моя рідна сестра. Вона житлом забезпечена, у мене крім цієї квартири іншого житла немає. Співмешканець сказав, що після півроку він мене з цієї квартири випише, тобто я стану бомжем. Мама була дуже сильно хвора (рак кишечника 4 ступеня з метостазамі на обох легень (двостороння пневмонія) і сильні набряки ніг (вона ледве ходила). Цей діагноз лікарі поставили 29 вересня цього року, про що є висновок. Розписалися вони одним днем.У мене наступні питання: Чи можу я оскаржити шлюб, так як мама до останнього моменту ні хотіла з ним розписуватися (є свідки), чи можу я оскаржити заповіт, так як співмешканець до останнього моменту мовчав про діагноз і хоча вони і жили 8 років (7 5) але ніякого відношення до цієї квартирі не має, чи може співмешканець виписати мене з квартири після закінчення півроку, коли нотаріус повинен оголошувати заповіт відразу після смерті чи через півроку (заповіт не закрите). Чи матиме значення, що він чинив на неї тиск і як це довести (показання свіделетей?). Співмешканець нікому про заповіт не говорив, до останнього моменту і не показував. Прописатися він не встиг - мама померла. Прописаний в квартирі я один. Чи має він право проживати в цій квартирі як чоловік? Буду вдячний за будь-яку інформацію. Чи є у мене шанси довести, що все це він робив з корисливих переконань.

Данило.

Відповідь юриста:

Привіт Данило. 1. Поки співмешканець не прийняв спадщину після вашої матері і тому він не зареєстрований в квартирі, то проживати в ній він не має право до оформлення права власності.
2. Заповіт, який можна оскаржити тільки в суді, носить назву - оспорімой. Також існують незначні заповіту, недійсність яких може бути встановлена нотаріусом без участі органів правосуддя (наприклад, якщо заповіт складено недієздатною особою, без посвідчення нотаріуса, недотримання письмової форми і т.п.).
Суддя при розгляді позовної заяви про оспорювання заповіту може винести рішення про недійсність останнього, як в цілому, так і в певній його частині.
Заповідач має бути дієздатним у повному обсязі: тобто, досяг вісімнадцятирічного віку громадянин, або неповнолітні громадяни, які вступили в шлюб і емансиповані громадяни - недотримання цієї вимоги тягне за собою недійсність заповіту, також як і відсутність свободи волі заповідача при його написанні і недотримання форми заповіту, яке має бути складено в письмовій формі та посвідчений нотаріусом.
Для того, щоб наші юристи могли надати вам дієву допомогу, їм необхідно ознайомитися із заповітом.

 

Додаткові матеріали:

  • Як вступити в спадкові права якщо пропущено строк прийняття спадщини?
  • Чи можна оскаржити заповіт складений на користь одного з дітей спадкодавця?
  • Чи можна вступити у спадок, якщо було залишено заповіт?
  • Чи можна ознайомитися із заповітом, якщо воно складено на іншу людину?
  • Спадкування за заповітом

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ