Чи може роботодавець недопускати працівника до роботи через відсутність санітарної книжки?

Добрий день!
У мене є кілька питань які мене цікавлять:
1.При влаштуванні на роботу я перші 3 місяці повинен був працювати за стажерської зар.плата. Після закінчення трьох місяців мій оклад згідно з договором повинен був бути підвищений. Але по факту за стажерської зарплату я працював пів року. Чи можна з цим звернутися до суду якщо так то як і які шанси.
2.Когда прийшов час інвентаризації мені видали папір для підпису зміст якої мені здалося підозрілим: "Я такий то такий то за ЗАПОДІЯНУ мною збиток готовий понести таку то суму відшкодування" чи так повинен виглядати документ про інвентаризацію, адже збитку я не наносив?
3.На роботі мені сказали що не зроблена вчасно мед. книжка призведе до недопуску до роботи і потім звільненню, на ділі ж мене оштрафували на N суму грошей Чи мають право так робити?
Заранее спасибо, буду чекати відповіді!

Саша

Відповідь юриста:

Привіт, Сашко. 1. Так, в даному випадку роботодавець порушив одне з головних прав працівника - право на відповідну заробітну плату. Спершу вам необхідно направити роботодавцю претензію, в якій вказати свої вимоги. У разі відмови - направити позовну заяву до суду. Зробіть це невідкладно, адже строк позовної давності - 3 місяці з моменту, як працівник дізнався про порушення його прав.
2. Вам видали документ про заподіянні матеріальних збитків, при підписанні якого ви погоджуєтесь з необхідністю його компенсації.
3. Роботодавець дійсно вправі недопустити вас до роботи при відсутності медичної книжки. Однак, відповідно до статті 192 ТК РФ, що регламентує дисциплінарні стягнення, покладені на працівників за вчинення дисциплінарних проступків у зв'язку з невиконанням або неналежним виконання ними з їхньої вини покладених на нього трудових обов'язків, роботодавець має право застосувати такі дисциплінарні стягнення: зауваження, догана, звільнення по відповідних підставах. Накладання штрафів за вчинення дисциплінарних правопорушень законом не передбачені. Згідно з тією ж статтею ТК РФ, застосування дисциплінарних стягнень, не передбачених законодавством, не допускається.

У разі виявлення факту такого порушення законодавства про працю, як застосування роботодавцем до працівника покарання у вигляді штрафу за вчинення ним дисциплінарного проступку, відповідно до статті 41 Кодексу про адміністративні правопорушень РФ, на посадову особу підприємства, установи, організації незалежно від форм власності, яка вчинила подібне порушення трудового законодавства, може бути накладено штраф у розмірі до ста мінімальних розмірів оплати праці.

Наші юристи допоможуть вам захистити свої трудові права.

 

Додаткові матеріали:

  • Яку суму заробітної плати вказувати при її стягненні з роботодавця?
  • Що робити якщо роботодавець затримує виплату заробітної плати?
  • Що робити якщо роботодавець вирішив звільнити працівника проти його бажання ...
  • Порушення роботодавцем трудового законодавства при звільненні працівника
  • Ненарахування преміальних у стовідсотковому обсязі за проступок працівника

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ