Як звільнитися генеральному директору ВАТ за власним бажанням?

Я працював генеральним директором ВАТ по п'ятирічному строковим трудовим договору.Договор був підписаний зі мною Головою ради директорів на підставі рішення ради директорів. У листопаді термін договору закінчився. Я не хочу його продовжувати, тому що вже 6 років пенсіонер. У перебігу останніх місяців председатедь ради директорів (він же власник 76% акцій) не з'являється і його моб. тел. не відповідає. Як мені поступити, якщо за законом має бути рішення ради директорів про моє звільнення і призначення нового директора. Кому мені передати печатку і т.д

Скозь Є.Я.

Відповідь юриста:

Привіт скозь Є.Я. Генеральний директор ВАТ вправі, як і будь-який інший співробітник, звільнитися за власним бажанням (згідно зі ст. 280 ТК РФ). Для цього за один місяць до передбачуваної дати звільнення генеральний директор направляє "рекомендований лист з повідомленням" учаснику, який є роботодавцем для генерального директора, з повідомленням про звільнення та проханням зібрати позачергові збори для передачі справ.

Засновник виносить рішення про звільнення від займаної посади і передачі справ приймачу, або відповідальній особі на зберігання.
Генеральний директор передає справи і матеріальні цінності з складанням докладного акту передачі.
Генеральний директор видає наказ про зняття з себе повноважень з вказаного числа на підставі рішення зборів (інформаційний наказ). Днем звільнення вважається день після закінчення місяця з моменту повідомлення роботодавця.
Самостійно робить запис у трудовій книжці з посиланням на наказ (згідно п. 3545 Правил ведення і зберігання трудових книжок, виготовлення бланків трудової книжки й забезпечення ними роботодавців, затверджених Постановою Уряду РФ від 16.04.2003 № 225.)

У разі, якщо позачергові збори не відбудеться протягом місяця, вам необхідно:

- Передати документи, печатку та матеріальні цінності нотаріусу від імені організації, з тим, щоб потім організація змогла самостійно їх отримати (Згідно ст. 97 Основ законодавства Російської Федерації про нотаріат від 11.02.93 № 4462-I). Передача вищевказаного може здійснюватися або з збереженням упаковки, або за описом;

- Рекомендується відправити "рекомендований лист з повідомленням" з повторним повідомленням про звільнення за власним бажанням і припинення виконання роботи на підставі ст. 80 ТК РФ.

При цьому, спираючись на загальну норму ТК РФ, викладену в ст. 80 ТК РФ, слід вважати, що після закінчення строку попередження про звільнення керівник організації вправі самостійно припинити роботу. Днем звільнення (строком закінчення повноважень) генерального директора повинен бути день після закінчення місяця з моменту, коли заява на звільнення надійшло на розгляд засновника.

 

Додаткові матеріали:

  • За який термін до звільнення за власним бажанням необхідно попередити робот ...
  • Роботодавець наполягає на звільнення за власним бажанням: як боротися?
  • Чи може працівник забрати свою заяву про звільнення?
  • Оспорювання звільнення і порядок обчислення вихідної допомоги при звільненн ...
  • Порядок звільнення генерального директора за власним бажанням

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ