Чи може роботодавець встановлювати заробітну плату в іноземній валюті?

Суть питання така: Приватна фірма закуповує товар в євро, продає його в рублях суворо за курсом євро, зарплату платять в евро.Собственнік фірми хоче перевести з плату в рублі, говорить, що прив'язки до валюти не буде і зміни курсу валют будуть враховуватися лише косвенно.Основной мотивацією оплати праці стане конкурентноспроможна оплата праці відповідно до ринку труда.Получается, що з плата співробітників стане менше, ніж платять сейчас.Прав чи власник? Яким чином співробітникам фірми захистити себе від подібного свавілля власника фірми?

Олена

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Олена. Роботодавець зобов'язаний виплачувати співробітникові заробітну плату тільки у валюті Російської Федерації, тобто в рублях (ч. перша ст. 131 ТК РФ). Якщо вона встановлена в іноземній валюті, це вважається порушенням і тягне за собою адміністративну відповідальність (ст. 5.27 КоАП РФ).
Позиція Роструда з даного питання залишається незміненою з 2006 року. У листі від 10.10.2006 р. N 1688-6-1 Федеральна служба з праці та зайнятості пояснила, що виплата заробітної плати на території Російської Федерації в іноземній валюті чинним трудовим законодавством не передбачена. У зв'язку з цим у трудових договорах з працівниками заробітна плата також повинна бути встановлена в рублях.

 

Додаткові матеріали:

  • У якій валюті вказувати ціну позовної заяви, якщо розрахунки за договором п ...
  • Чи законно пониження працівника в посаді без збереження окладу?
  • Як працівникові захистити свої трудові права, порушені роботодавцем?
  • Як стягнути з роботодавця неофіційну заробітну плату?
  • Стягнення заробітної плати та компенсацій працівниками при звільненні

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ