Чи законно пониження працівника в посаді без збереження окладу?

Здравствуйте. Працювала помічником генерального директора холдингу (близько 2000 співробітників), заробітна плата була спочатку 40000 р., Близько 20 місяців тому мені зменшили зар. плату до 21000 рублів, я підписала доп. угоду, але другий примірник мені не віддали, тому не пам'ятаю, що там було написано. В "сіру " виплат по зарплаті мені не виробляли. При цьому, на мою посаду приймали людини із зарплатою 65000 рублів (це було коли мене без повідомлення зміщували на три місяці з посади), до мене помічники отримували зарплату 50000 рублів. Чи є реальний шанс відсудити у роботодавця різницю в оплаті праці за 20 місяців орієнтовно по 40000 рублів, так як виконувала я роботу рівну іншим помічникам по кваліфікації (адже в ТК є така стаття)?
При цьому, знизили мене за посадою на час (не офіційно) на підставі пояснювальної записки, в якій чітко проглядається, що роботодавець використав мою працю у вихідні дні і природно ніяких доплат за вихідні не робив).
Зараз мене знову намагаються змістити з посади, вже взяли іншого секретаря на посаду, але офіційно мене ніхто не повідомляв.
Спасибі
m21@mail.ru
89852342022 Марина

Марина

Відповідь юриста:

Привіт, Марина. Стаття 74 ТК РФ дає можливість роботодавцю змінити умови договору, в тому числі і в плані зміни трудової функції та займаної працівником посади, і розміру виплачуваної йому заробітної плати, однак це можливо лише з причин, «пов'язаних зі зміною організаційних або технологічних умов праці».

Працівник для вирішення трудового спору має право звертатися і до державної інспекції праці, і в прокуратуру або Роскомнадзор, а також в поліцію. Однак найбільш дієвим стане звернення до суду. Стаття 392 Трудового кодексу Російської Федерації передбачає, що працівник має право звернутися до суду за дозволом індивідуального трудового спору протягом трьох місяців з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права.

 

Додаткові матеріали:

  • Як працівникові захистити свої трудові права, порушені роботодавцем?
  • Як стягнути з роботодавця неофіційну заробітну плату?
  • Стягнення заробітної плати і компенсацій при звільненні у судовому опрядке
  • Стягнення заробітної плати та компенсацій працівниками при звільненні
  • Захист трудових прав заступника генерального директора

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ