Що робити якщо роботодавець відмовляється скласти трудовий договір?

Добрий день!
Підкажіть, будь ласка, я працюю в компанії 9 місяців, зі мною по колишньому не підписаний трудовий договір, хоча трудова книжка оформлена і я отримую заробітну плату. У компанії останнім часом не дуже хороші справи в бізнесі і вони починаю звільняти людей (більшість взагалі не оформлені і отримують чорні гроші). Ті хто не оформлений були звільнені в один день, зі мною складніше, вони намагаються в терміновому порядку підписати зі мною трудовий договір з яким я в корені не згоден. У зв'язку з цим, мені не виплачують зарплату поки я не підпишу договір. Підкажіть, що мені робити і як бути? Дякуємо за розуміння.

Олександр

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Александр. Працівник для стягнення компенсації при звільненні має право звертатися і до державної інспекції праці, і в прокуратуру або Роскомнадзор, а також в поліцію. Однак найбільш дієвим стане звернення до суду. Стаття 392 Трудового кодексу Російської Федерації передбачає, що працівник має право звернутися до суду за дозволом індивідуального трудового спору протягом трьох місяців з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про звільнення - протягом одного місяця з дня вручення йому копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. Пам'ятайте, що всі витрати на юриста згодом будуть стягнуті з роботодавця і справи по трудових спорах не обкладаються державним митом.

Для початку вам необхідно написати претензію і спробувати врегулювати проблему мирно. Якщо роботодавець ухиляється від письмового оформлення трудового договору, ви маєте право звернутися до суду, де вам необхідно довести наявність фактичних трудових відносин між вами та роботодавцем за допомогою показань свідків і письмових документів, що підтверджують виконання трудових функцій (у вас є запис у трудовій книжці). Якщо суд визнає роботодавця винним, йому загрожує адміністративна відповідальність у вигляді штрафу за ст. 5.27 Кодексу про адміністративні правопорушення.

 

Додаткові матеріали:

  • Роботодавець не оформив працівника офіційно: що робити?
  • Як стягнути заробітну плату з роботодавця, якщо працівник не оформлений офі ...
  • Куди скаржитися працівникові на роботодавця при затримці виплати зарплати?
  • Що робити якщо роботодавець виплатив тільки частина заробітної плати?
  • Роботодавець відмовляється укладати трудовий договір і виплачувати заробітн ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ