Чи може роботодавець оформити простій, а після скоротити?

Працюю в московській компанії за трудовим договором з окладом. На даний момент йде реорганізація підприємства. Офіси закривають послідовно, звільняючи працівників за угодою сторін з виплатою двох окладів. Я не погодилася з такою угодою, запропонувала мене оформити по скороченню, щоб стати на біржу праці. Отримала відмову, оскільки фірма не виробляє скорочення співробітників. До остаточної реорганізації (злиття з іншою фірмою) чекати кілька місяців. Тому мене змушують підписати наказ про моє тимчасовому просте на період до мого скорочення вже з нової фірми, тому моє робоче місце ліквідовано,.
Питання: Чи правомірно це? Чи можуть мені оформити в такому випадку тимчасовий простій? І які виплати я отримаю в результаті скорочення по окладу або по тимчасовому простою? Чи можу я вимагати тимчасовий простій без виходу на роботу, тому що робоче місце ліквідовано?
Чи законно відправляти мене у тимчасовий простій, якщо я не підписала звільнення за згодою сторін?

Алла

Відповідь юриста:

Привіт, Алла. Згідно зі статтею 72.2 ТК РФ простий - це тимчасове призупинення роботи з причин економічного, технологічного, технічного або організаційного характеру. Таким чином оформлення простою в разі реорганізації правомірно. Час простою з причин, не залежних від роботодавця і працівника, оплачується в розмірі не менше двох третин тарифної ставки, окладу (посадового окладу), розрахованих пропорційно часу простою (частина 2 статті 157 ТК РФ). При звільненні за скороченням вам повинні виплатити три оклади.

 

Додаткові матеріали:

  • Які покладені виплати при звільненні вільнонайманих співробітників?
  • Чи можна звільнитися з роботи не чекаючи звільнення за скороченням?
  • Що робити якщо роботодавець вимагає повернути виплати при скороченні?
  • У колективному договорі на випадок скорочення зазначений розмір виплат: чи ...
  • Загрози роботодавця відняти у працівника робочий інструмент

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ