Як розрахувати розмір страхових виплат за лікарняним листком колишньому військовому?

Мені 47 років, я військовий пенсіонер (звільнився в 2010). Працюю в комерційної організації (малий бізнес) більше року. Виникла необхідність оплати мені лікарняного листа. Керівництво "не проти", але глав.бухгалтер не знає як це здійснити. Навіть при наявності всіх документів про вислугу років (понад 28) і довідки 2/НДФЛ про розмір отриманого за останній рік грошового утримання. Як мені пояснює бухгалтерія: працівник має право оплати лікарняного листа із суми відрахувань організацією де він працює (або працював) до фонду обов'язкового медичного страхування за останні два роки. А оскільки я служив в армії, і у мене немає документа про те, коли і скільки МО РФ здійснювало (і здійснювало чи що?) Перерахування в ФОМС, в оплаті лікарняного листка мені відмовлено. Прошу роз'яснити механізм оплати лікарняного листа військовому пенсіонеру, який працює на першому місці після служби в армії менше терміну, обумовленого в законодавстві.

валерий

Відповідь юриста:

Привіт, Валерій. Так як грошове забезпечення військовослужбовців не є об'єктом страхових нарахувань, то ви не отримували виплати, на які нараховувалися внески до Фонду соціального страхування відповідно до Закону № 212-ФЗ, таким чином для розрахунку середнього заробітку, виходячи з якого розраховується допомога з тимчасової непрацездатності, необхідно взяти виплати, які були нараховані в організації з моменту прийому на роботу по момент виникнення страхового випадку. Отриману суму виплат необхідно розділити на 730.

Відповідно до ч. 1.1 ст. 14 Закону № 255-ФЗ якщо застрахована особа протягом двох років, які передують року настання страхового випадку, не мала заробітку, а також якщо середній заробіток, розрахований за цей період, виявиться нижче мінімального розміру оплати праці в розрахунку за повний календарний місяць, то середній заробіток, виходячи з якого необхідно розрахувати допомогу з тимчасової непрацездатності, буде рівним мінімальному розміру оплати праці, який встановлений на день настання страхового випадку.

 

Додаткові матеріали:

  • У колективному договорі на випадок скорочення зазначений розмір виплат: чи ...
  • Виплати по догляду за дитиною з 1.5 до 3 років, порядок розрахунку компенса ...
  • Порядок розрахунку допомоги по догляду за другою дитиною до 15 років.
  • Вимоги роботодавця надати лікарняний лист через місяць
  • Вимоги роботодавця надати лікарняний лист через місяць після хвороби

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ