Як продати частку в квартирі матері і оформити угоду купівлі-продажу?

Здрастуйте! У мене питання наступного характеру. У моєї дружини є квартира (приватизована), крім дружини є ще два пайовика (брат і мама). Ми з дружиною хочемо поліпшити свої житлові умови, у зв'язку з цим постало питання про продажу її частки, або продажу квартіри.Все це обговорити з мамою (брат ще молодий і мама приймає рішення за нього). Відносини між донькою і мамою натягнуті, ми хочемо вирішити питання з квартирою швидко і затягувати не хочемо. Мама пропонує викупити частку дочки (але дочка повинна відмовитися від частки написавши дарчу на користь мами. Питання полягає в наступному, як вчинити якщо, ми продамо частку матері, чи потрібно писати дарчу або оформити по іншому? Якщо продавати квартиру, то яким чином оформляються документи на продаж, на трьох пайовиків. Вони повинні відмовитися від своїх часток, на користь одного з пайовиків, що б той продав квартиру, а гроші поділили, або ще як? Із цим запитанням стикаюся вперше, хотілося б знати які є тонкощі і як правильно поступити в цій ситуації? Спасибі.

Павло

Відповідь юриста:

Привіт Павло. Договір купівлі-продажу частки в квартирі має бути укладений у письмовій формі. Цивільний кодекс Російської Федерації передбачає обов'язкову державну реєстрацію для договорів купівлі-продажу такої нерухомості, як житлові приміщення і підприємства.
Необхідно відзначити, що державній реєстрації підлягають не самі договору купівлі-продажу житлової нерухомості, а перехід права власності на житлове приміщення за таким договором від продавця до покупця. Тобто, при купівлі-продажу частки в квартирі необхідно зробити два реєстраційних дії: реєстрація самого договору купівлі-продажу частки в нерухомому майні та реєстрація переходу права власності, а при купівлі-продажу нежитлового приміщення - лише реєстрацію переходу права власності до покупця.
Після підписання договору і, можливо, нотаріального його посвідчення, сторони повинні провести державну реєстрацію угоди.
Запишіться на консультацію до нашого юристу, і ми відповімо на всі ваші запитання після уточнення всіх нюансів справи.

 

Додаткові матеріали:

  • Що робити якщо співвласник частки в квартирі уникає отримання повідомлення ...
  • Вартість реєстрації права власності на частину будинку і землю?
  • Чи безпечна угода купівлі-продажу квартири, отриманої власником за договоро ...
  • Чи можна оскаржити угоду купівлі-продажу частки в квартирі, якщо порушено п ...
  • Визнання договору купівлі-продажу житла дійсним

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ