Чи може страхова компанія вимагати виплат від заподіювача шкоди в ДТП?

Добрий день! Влітку 2009года я був учасником ДТП в якості водітеля.Не був вписаний в страховку і керував авто по времянке.Била встановлена моя віна.В листопаді 2010 року мені надіслали лист із страхової компанії, де був застрахований другий учасник ДТП з претензією. Нібито вони виплатили потерпілому 1068633 рубля 31 коп.Потом вони зажадали з "моєї" страхової компанії (в якій я не застрахований) 120000 рублей.Страховая компанія випадок визнала страховим та удавлетворіла требованія.І тепер просять з мене залишок
507632 руб. 31 коп. І що вони мають право у відповідності зі ст.965 ГК РФ право вимоги до особи відповідальної за заподіяний збиток, т.е.ко мені.
Що мені робити в цій ситуації?

Антон

Відповідь юриста:


Привіт, Антон. На підставі ст. 1079 ГК Російської Федерації: "юридичні особи та громадяни, діяльність яких пов'язана з підвищеною небезпекою для оточуючих (використання транспортних засобів, механізмів, електричної енергії високої напруги, атомної енергії, вибухових речовин, сильнодіючих отрут тощо; здійснення будівельної та іншої, пов'язаної з нею діяльності та ін), зобов'язані відшкодувати шкоду, заподіяну джерелом підвищеної небезпеки, якщо не доведуть, що шкода виникла внаслідок непереборної сили або умислу потерпілого
Обов'язок відшкодування шкоди покладається на юридичну особу або громадянина, які володіють джерелом підвищеної небезпеки на праві власності, праві господарського відання чи праві оперативного управління або на іншій законній підставі (на праві оренди, за дорученням на право керування транспортним засобом, у силу розпорядження відповідного органу про передачу йому джерела підвищеної небезпеки тощо) ".

Таким чином, Ви є заподіювача шкоди і вимоги страхової компанії правомірні. До того ж, згідно зі ст. 1072 ГК РФ "юридична особа або громадянин, що застрахували свою відповідальність у порядку добровільного або обов'язкового страхування на користь потерпілого (стаття 931 пункт 1 статті 935), у випадку, коли страхове відшкодування недостатньо для того, щоб повністю відшкодувати заподіяну шкоду, відшкодовують різницю між страховим відшкодуванням і фактичним розміром збитку ".

Запишіться на консультацію до нашого автоюрісту і ми допоможемо вам знизити суму належних виплат і підкажемо як захистити свої права в ситуації, що склалася.

 

Додаткові матеріали:

  • Заява про відшкодування збитку
  • Відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки
  • Відшкодування матеріального збитку
  • Відшкодування шкоди
  • Компенсація шкоди

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ