Врегулювання трудового спору з працівником в претензійному порядку

Працюю заступником генерального директора в одній з аптечних мереж. З /п сіра. Не можу її отримати. За все час роботи не розписувалася в жодній відомості, ні в одному розрахунковому листку.
У зв'язку з фінансовими труднощами в компанії і на прохання власника з 1 вересня написала заяву на відпустку без утримання під його обіцянки про продовження роботи. Власник (він же генеральний директор) заяви не зареєстрував, наказу на відпустку немає донині. По суду власник погашає борги перед постачальниками. Співробітникам, в т.ч. мені видано інформаційні листи, де говориться, що в зв'язку з виплатою заборгованості постачальникам затримується виплата з /п. Деякі співробітники звільнилися, не отримавши розрахунку по сірій з /п. Другий місяць я не працюю, перебуваю в вимушеному простої. Крім того, не отримую свою з /п. Чи не звільняюся, тому що сподіваюся отримати свої гроші. На усні прохання з видачі з /п дає тверді обіцянки, але грошей не виплачує. Більш того, в понеділок 24 жовтня ще раз нагадав про перспективи подальшої співпраці. Хоча насправді в 2/3 аптек мережі змінилося юрособа.
До роботодавцю маю такі претензії: погашення заборгованості по з /п, виплата 1/300 за кожен день прострочення, виплата компенсації за трудову відпустку, моральну шкоду в розмірі 2-кратного розмірі з /п, компенсація вимушеного простою, компенсація витрат на досудові послуги адвокатської контори, судові витрати.
Наскільки мої претензії обґрунтовані? Чи можу я в досудовому порядку вирішити з власником питання по виплаті з /п або мені відразу потрібно готувати документи до суду? Чи беретеся Ви за подібні справи і який прогноз на успішний результат справи? Які витрати я понесу при досудовому вирішенні трудового конфлікту і в разі судового розгляду?
У досудовому порядку мені потрібно підготувати скарги в ГТВ, прокуратуру, м.б. до податкової інспекції, претензію до роботодавця, клопотання про виклик свідків, проект позовної заяви.
З документів маю безстроковий трудовий договір, завірену трудову книжку, інформаційний лист про затримку виплати з /п, конверт в підписом головного бухгалтера і безіменною, без розпізнавальних знаків роздруківкою по з /п., Показання свідків як мінімум 4 співробітників компанії, поштову квитанцію і опис за заявою про припинення виконання робіт (ст. ТК 142) до погашення заборгованості по з /п.

А Ірина

Відповідь юриста:

Доброго дня, Ірино. Ваші претензії обґрунтовані. Працівник для стягнення компенсацій і заробітної плати має право звертатися і до державної інспекції праці, і в прокуратуру або Роскомнадзор, а також в поліцію. Однак найбільш дієвим стане звернення до суду. Стаття 392 Трудового кодексу Російської Федерації передбачає, що працівник має право звернутися до суду за дозволом індивідуального трудового спору протягом трьох місяців з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про звільнення - протягом одного місяця з дня вручення йому копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. Пам'ятайте, що всі витрати на юриста згодом будуть стягнуті з роботодавця і справи по трудових спорах не обкладаються державним митом.

Практика показує, що коли в справу вступає адвокат і направляє грамотну претензію роботодавцю, з вказівку передбаченої законодавством відповідальності (адміністративної та кримінальної) за невиплату заробітної плати, то питання вирішується в найкоротші терміни. Працівник отримує всі належні виплати, відшкодування моральної шкоди та оплату витрат на послуги юриста.

 

Додаткові матеріали:

  • Вимога роботодавця про звільнення за власним бажанням
  • Захист прав співробітниці, яка перебуває у декретній відпустці
  • Як стягнути заробітну плату з роботодавця, якщо працівник не оформлений офі ...
  • Як добитися від роботодавця виплати заробітної плати після звільнення?
  • Куди скаржитися працівникові на роботодавця при затримці виплати зарплати?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ