Оскарження дій (бездіяльності) судового пристава-виконавця

1) Пристав з винесенням будь-якого рішення тягне до останнього дня - виконавче провадження відкрито в серпні, але до сих пір не винесено рішення про обмеження виїзду боржника за кордон. Написав сам заяву - все одно не виносять. Посилаються на якісь "методичні вказівки", які (за словами пристава) не вимагають обмеження (що, на мій погляд, прямо суперечить ст.67 N 229-ФЗ). З вказівками знайомитися не дають. Що робити?
2) На запит міського УФССП надійшла відповідь з ДАІ (нарешті, через 2 місяці) про наявність дорогої машини - постанова про арешт не виносить; питаю - чому?
Каже, на це відводиться 5 днів, в останній день і віддасть. Поки зволікають, боржник може "подарувати" її дружині або продати. Треба, мабуть, писати клопотання, тільки кому?
3) До речі, на інші запити відповідей взагалі немає - прострочення 2 місяці. Це нормальна практика?
4) У боржника є квартира в Чорногорії. Як і кому писати заяву про звернення стягнення на неї?
5) У боржника успішний бізнес, але він написав заяву, що грошей немає - віднімайте, мовляв, із зарплати. А з /п встановив собі в 7000 руб. Тобто заяву - брехня. Кому і в якій формі писати заяву про перевірку його фірми?

Відповідь юриста:

Здрастуйте, скарга на дії (бездіяльність) судового пристава можна направляти, як в порядку підлеглості - вищестоящому судовому приставу, так і в відповідний орган правосуддя. При цьому більш ефективно оскаржувати відразу в дві інстанції.

Далі необхідно визначитися в який суд слід подавати скаргу. Скарга направляється до суду, в районі діяльності якого судовий пристав виконує свої обов'язки. Якщо ж виконавчий лист був виданий Арбітражним судом, то, очевидно, що оскаржити дії судового пристава необхідно в Арбітражний суд. Також оскаржити дії судового пристава-виконавця в Арбітражний суд потрібно, якщо виконання рішення пов'язане з підприємницькою діяльністю (згідно ст.128 Федерального Закону РФ «Про виконавче провадження»).

Згідно ст.124 Федерального закону РФ «Про виконавче провадження», в скарзі має бути зазначено:
1) посаду, прізвище, ініціали посадової особи служби судових приставів, постанову, дії (бездіяльність), відмова у вчиненні дій якого оскаржуються;
2) прізвище, ім'я, по батькові громадянина або найменування організації, які подали скаргу, місце проживання або місце перебування громадянина або місцезнаходження організації;
3) підстави, за якими оскаржується постанова посадової особи служби судових приставів, його дії (бездіяльність), відмова у вчиненні дій;
4) вимоги особи, яка подала скаргу (скасування постанови, зобов'язати винести постанову (наприклад, про накладення арешту на майна), визнати дії (бездіяльності) незаконними, і які заходи ви просите прийняти для усунення порушень).

Якщо в результаті виконання судового рішення приставом була допущена не одна помилка, необхідно обов'язково перерахувати в скарзі все, так як суд буде працювати з виконавчим виробництвом в рамках, які вказані вами в скарзі. Тобто вийти за межі ваших вимог (зобов'язати пристава усунути ті порушення, про усунення яких ви не просили), суд згідно з цивільним процесуальним законодавством не має права.

 

Додаткові матеріали:

  • Оскарження бездіяльності судового пристава-виконавця
  • Як оскаржити бездіяльність судових приставів-виконавців?
  • Як оскаржити постанову про зняття забезпечувальних заходів з майна?
  • Що робити якщо боржник переписав усе майно і має мінімальну зарплату?
  • Оскарження бездіяльності служби судових приставів - виконавців

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ