Як оскаржити бездіяльність судових приставів-виконавців?

Після смерті матері син отримав спадок (14166 кв.м) 1/5 частина в нежитловому 2-х поверховому приміщенні площею 708 кв.м. Співвласники 4/5 частки відрізали доступ до комунікацій від 1/5 частки, а також справили самозахоплення частини площ 1/5 частки і використовують їх у комерційних цілях незаконно. Спадкоємець звернувся до суду, який прийняв його сторону. Однак судові пристави не поспішали виконувати рішення суду про виділ у натурі та поділі площ двох власників, посилаючись на погане самопочуття відповідача. Відповідач же, подавав усе нові й нові позови про скасування або призупинення рішення суду. Отримували відмову і знову зверталися під будь-якими приводами. Подавали скарги на Позивача до прокуратури, яка не знайшла складу злочину в діях Позивача. В даний момент, відповідач подав позов про підробку проекту, в якому був проведений розділ часток у натурі. І все це триває вже майже два роки. Позивач не може використати за призначенням отриману ним в порядку спадкування нерухомість, а також не може продати, тому судові тяжби ще не закінчені. Просимо про допомогу вирішенні даного питання.

Семен.

Відповідь юриста:

Привіт, Семен. Якщо судовий пристав не виконує свої прямі обов'язки, то ви можете оскаржити бездіяльність судових приставів. Порядок оскарження міститься у Федеральному законі Російської Федерації «Про виконавче провадження».

Перше, що необхідно відзначити - це альтернативність оскарження, адже скарга на дії (бездіяльність) судового пристава можна направляти, як у порядку підлеглості - вищестоящому судовому приставу, так і у відповідний орган правосуддя. При цьому більш ефективно подавати скаргу відразу у дві інстанції.


Згідно ст.124 Федерального закону РФ «Про виконавче провадження», у скарзі мають бути зазначені:
1) посада, прізвище, ініціали посадової особи служби судових приставів, постанову, дії (бездіяльність), відмова у вчиненні дій якого оскаржуються;
2) прізвище, ім'я, по батькові громадянина або найменування організації, що подали скаргу, місце проживання або місце перебування громадянина або місцезнаходження організації;
3) підстави, з яких оскаржується постанова посадової особи служби судових приставів, його дії (бездіяльність), відмова у вчиненні дій;
4) вимоги особи, що подала скаргу (скасування постанови, зобов'язати винести постанову (наприклад, про накладення арешту на майна), визнати дії (бездіяльності) незаконними, і які заходи ви просите прийняти для усунення порушень).

Якщо в результаті виконання судового рішення приставом була допущена не одна помилка, необхідно обов'язково перерахувати в скарзі все, так як суд буде працювати з виконавчим провадженням в рамках, які вказані вами у скарзі. Тобто вийти за межі ваших вимог (зобов'язати пристава усунути ті порушення, про усунення яких ви не просили), суд згідно з цивільним-процесуальним законодавством не вправі.

 

Додаткові матеріали:

  • Як оскаржити постанову про зняття забезпечувальних заходів з майна?
  • Оскарження бездіяльності служби судових приставів - виконавців
  • Адміністративна скарга
  • Оскарження дій судових приставів
  • Скарга на судових приставів в прокуратуру

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ