Істотна зміна умов праці без відома працівника

Добридень!
Ситуація наступна. До виходу в декрет працювала керівником відділу продажів. Після 15 року вирішила вийти з відпустки по догляду за дитиною на колишню посаду, але зіткнулася з наступними проблемами:
1. У компанії провели оптимізацію і мій відділ за час моєї відпустки був розформований: всім співробітникам було запропоновано перейти в інший департамент. Так як зголосилися, не знайшлося, всі співробітники були звільнені за згодою сторін і отримали по 2 окладу в якості компенсації. Чи повинні мене були повідомити так само, як і інших співробітників про зміни умов праці і чи можу я бути звільнена на тих же умовах, що і решта?
2. Мені пропонується вийти в свою посаду, тому що номінально вона збережена на папері (в штатному розкладі мій відділ існує і моя посада там прописана), але фактично відділу немає. Тобто якщо я виходжу, то буду працювати в тому ж департаменті як керівник відділу, але функціональні обов'язки фактично я буду виконувати менеджера з продажу. У моїй посадовій інструкції чітко вказано, що я повинна здійснювати керівництво відділом, організовувати менеджерам процес продажів і виконувати план відділу. Тепер виходить, що продавати я повинна сама, тому що людей немає і план відділу виконувати - теж. Вважаю, що це значно погіршує моє становище, тому що по суті є зміною трудової функції і в цьому випадку моєї згоди також повинні запитати. Чи я не маю рації?

Відповідь юриста:

Здрастуйте, роботодавець зобов'язаний був зберегти ваше робоче місце, так як ваше звільнення можливе лише в разі ліквідації підприємства. В даний момент відбувається суттєва зміна умов праці, яке неможливо без вашої згоди. Пам'ятайте, що працівник для захисту трудових прав може звертатися і до державної інспекції праці, і в прокуратуру або Роскомнадзор, а також в поліцію. Однак найбільш дієвим стане звернення до суду. Стаття 392 Трудового кодексу Російської Федерації передбачає, що працівник має право звернутися до суду за дозволом індивідуального трудового спору протягом трьох місяців з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про звільнення - протягом одного місяця з дня вручення йому копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки.

 

Додаткові матеріали:

  • Вимога роботодавця про звільнення за власним бажанням
  • Захист трудових прав працівника при ліквідації компанії
  • Чи може роботодавець змінити заробітну плату працівника?
  • Що робити якщо роботодавець вирішив звільнити працівника проти його бажання ...
  • Як працівнику отримати належні бонусні виплати?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ