Захист порушених трудових прав працівника в судовому порядку

Здравствуйте, меня зовут Андрій, я хотів би проконсультуватися, хоча ситуація парадоксальна і я навіть сам здивований, що вона виникла.
Я працюють в компанії, що займається продажу і ремонтом автомобілів південнокорейського виробництва. До недавнього часу і фактично зараз обіймаю посаду начальник транспортного відділу, хоча мої обов'язки номінально (тобто керувати персоналом) взяла на себе керуюча відділом продажів. З якої, як випливає з вище сказаного, у нас склалися не найтепліші стосунки. Я прошу Вас проконсультувати мене по ситуації правомочності оголошення мені Строгова догани. Ситуація, за якої мені намагаються його винести, була наступна. 10 вересня, в мій вихідний день мої підлеглим, якого перепідпорядкував керуючої відділом продажів, поклав за звичкою в ящик мого столу ключі і документи на автомобіль тест-драйву. 12 вересня, після виходу на роботу, я виявив в ящику столу лише ключі від автомобіля. Свого часу всі документи на автомобілі тест-драйву зберігалися в закритих автомобілях на нашій стоянці, а ключі в моєму ящику. До цього були привчені водії протягом декількох лет.12 вересня я за наказом начальника відділу логістики, якої мене номінально перепідпорядкував, повіз юриста компанії в зал судових засідань. Я, природно, взяв ключі (єдині), які лежали в моєму ящику столу і виконав отримане вказівку. Через деякий час я подивився в бардачок і побачив, що документів на автомобіль немає, виконавши отримані доручення, я, повернувшись, здав ключі до відділу логістики, повідомивши, що документів в автомобілі немає. Через деякий час документи були виявлені в кімнаті для переговорів. І ось тепер керуюча салоном стверджує, що мої дії призвели до зриву проходження процедури тест-драйву (це те, що я поїхав на автомобілі без документів) і намагається оголосити мені сувору догану за ст. 192 і 193 Трудового Кодексу. Пояснюючи, що у нас, нібито введені нові правила, які я порушив. Коли я відмовився підписувати наказ про оголошення мені догани, мені пригрозили, що оголосять другий і звільнять за статтею. На мою заяву, що мною не було порушено мої посадові обов'язки ні в одному з пунктів, мені було оголошено, що на фірмі введені нові правила, які, відповідно, я і порушив. Що за правила я уявити не можу, так як мене з ними не ознайомили. Єдине, що було озвучено мені при перепідпорядкування моїх підлеглих, що ті повинні заповнювати журнал про взяття і здачі ключі і документів від автомобілів тест-драйву, який завела керуюча відділом продажів. Так ось, мій колишній підлеглий не виконав ці інструкції, поклавши документи і ключі в мою скриньку. 10 вересня керуюча відділом, по її власною заявою "закрутилася і не прийняла документи у водія", і соотвественно не справила соотвествующий запис в журналі. Правда, тепер чарівним чином листи за 10 вересня загублені. Я хотів би заперечити догану, несправедливо винесений мені директором з персоналу.

Відповідь юриста:

Здрастуйте, працівник для захисту трудових прав може звертатися і до державної інспекції праці, і в прокуратуру або Роскомнадзор, а також в поліцію. Однак найбільш дієвим стане звернення до суду. Стаття 392 Трудового кодексу Російської Федерації передбачає, що працівник має право звернутися до суду за дозволом індивідуального трудового спору протягом трьох місяців з дня, коли він дізнався або повинен був дізнатися про порушення свого права, а у спорах про звільнення - протягом одного місяця з дня вручення йому копії наказу про звільнення або з дня видачі трудової книжки. Пам'ятайте, що всі витрати на юриста згодом будуть стягнуті з роботодавця і справи по трудових спорах не обкладаються державним митом.

 

Додаткові матеріали:

  • Вимога роботодавця про звільнення за власним бажанням
  • Істотна зміна умов праці без відома працівника
  • Захист трудових прав працівника при звільненні за власним бажанням
  • Як стягнути заробітну плату з роботодавця, якщо працівник не оформлений офі ...
  • Стягнення заробітної плати і компенсацій при звільненні у судовому опрядке

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ