Чи потрібно платити зарплату гендиректору, який є єдиним засновником

Добрий день! У нас ситуація така: наш гендректор і єдиний засновник продав фірму і одночасно зареєстрував нову. Реєстрація нової була восени 2009 р, в податкову віднесли наказ про призначення директора. Нова фірма не вела ще господарську діяльність. Стара фірма припинила своє існування і гендиректор звільнився в середині січня. Ми за січень зарплату йому не платили. Питання: чи повинні ми йому нараховувати зарплату за новим місцем роботи з осені по середину січня, якщо грошей у фірмі немає, як виплатити зарплату за початок січня і як внести запис до трудової книжки? Спасибі


Олена

Відповідь юриста:

Перший: У главі 43 Трудового кодексу РФ встановлено особливості регулювання праці керівника організації та членів колегіального виконавчого органу організацій. Згідно зі ст. 273 Трудового кодексу РФ норми цієї глави поширюються на, керівників організацій незалежно від їх організаційно-правових форм і форм власності, за винятком, зокрема, випадки, коли керівник організації є єдиним учасником (засновником), членом організації, власником її майна. Це означать що, укладення трудового договору з самим собою неможливо, бо інших учасників (членів, засновників) у організації просто немає. У свою чергу єдиний засновник ТОВ не може отримувати заробітну плату як генеральний директор. Всі виплати засновнику, є дивідендами. Але дивіденди виплачуються за наявності прибутку та її щоквартальному розподілі.
Другий: Не варто забувати про статтю 16 Трудового кодексу РФ: трудовий договір виникає також на підставі фактичного допущення працівника до роботи, тобто якщо єдиний засновник ТОВ фактично приступив до виконання обов'язків генерального директора, то трудовий договір вважається укладеним. У такому випадку можна вчинити так: Наказ на прийом директора у вас є, заносите запис у трудову: № запису Дата Відомості про прийом на роботу, переведення на іншу постійну роботу, кваліфікації, звільнення (із зазначенням причин і посиланням на статтю, пункт закону) . У підприємства повинен бути штат (директор), нараховуєте зарплату (наприклад, 0.1 ставки, наприклад, але не нижче мінімального прожиткового мінімуму).
Наша компанія має довгий позитивний досвід представництва інтересів клієнтів у трудових спорах, тому ви можете довіритися нашому досвіду і професіоналізму.

 

Додаткові матеріали:

  • Як стягнути з роботодавця зарплату і компенсацію відпустки у зв'язку із зв ...
  • Стягнення заробітної плати і компенсацій при звільненні у судовому опрядке
  • Чи можливо переведення працівника на посаду генерального директора
  • Чи можливо переведення працівника на посаду генерального директора
  • Роботодавець відмовляється укладати трудовий договір і виплачувати заробітн ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ