Святкове агентство не бажає повертати аванс, мотивуючи дії умов договору: чи правомірно це?

добрий день!
сплатив аванс у розмірі 50% святкового агентству за надання послуг з організації дня народження. при цьому був складений договір і виписана квитанція. обставини склалися таким чином, що ми вирішили перенести дату святкування. агентство люб'язно погодилося з перенесенням дати. але після вирішили все скасувати і в послугах агентства не потребуємо.
подзвонив в агентство, для того щоб домовитися про повернення оплаченого гонорару. на що мені відповіли, що в договорі передбачено: у разі відмови замовника аванс залишається у виконавця.
на скільки я знаю, то в таких ситуаціях залишається тільки та частина коштів, які були реально витрачені виконавцем на надання послуг. в моєму випадку виконавець не встиг витратити ні яких засобів (хоч виконавець і стверджує, що бронював майданчик).
скажіть, будь ласка, на чий стороні закон в такій ситуації і якщо я правий, куди і в якому порядку мені слід звернутися.
спасибі!

Володимир

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Володимир. Для повної відповіді на ваше запитання необхідно ознайомитися з текстом договору, укладеного з святковим агентством, а також дізнатися чи є він договором возмездного надання послуг або агентського договору. Найчастіше агентства пропонують укласти договір возмездного надання послуг розірвати який, ви, як замовник, можете в будь-який момент. Причому будь-які пункти договору про те, що розірвати його можна лише через якийсь час, або заплативши певну неустойку (штраф) за розірвання, або втративши аванс (який агенти безграмотно називають заставою). Можете не звертати уваги на ці умови, адже вони суперечать п. 1 ст. 782 ЦК РФ і є нікчемною. Аванс вам повинні повернути протягом 10 днів з моменту пред'явлення відповідної вимоги.
Якщо агентство не поверне аванс, ви вправі направити в суд позов.

 

Додаткові матеріали:

  • Як розірвати договір з агентством нерухомості і повернути аванс?
  • Як повернути аванс за договором надання послуг, укладеним з агентством неру ...
  • Агентство нерухомості не повертає внесені за договором кошти: як бути?
  • Як повернути кошти, сплачені агентству нерухомості?
  • Як повернути аванс за договором надання послуг агентством нерухомості?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ