Чи правомірно звільнення матері дитини-інваліда за прогул?

Здрастуйте! У мене склалася така ситуація, я не виходила на роботу 3 дні, прихворіла, про що повідомила начальниці відділу, з проханням надати дні в рахунок відпустки (за свій рахунок вона принципово не дає), лікарняний не оформляла, до лікаря не зверталася. Вийшовши на роботу, написала пояснювальну. Після обіду мене викликали в Кадри та повідомили, що я звільнена за статтею за прогул (підпункт "а" пункту ст. 81), після мені запропонували написати заяву заднім числом про надання відпустки за свій рахунок (щоб не оплачувати мені 2 тижні, які я відпрацювала), а потім за власним бажанням, але я відмовилася, у мене другий малолітніх дітей, один з яких дитина-інвалід, від грошей я просто не маю права відмовлятися, адже я їх заробила. Підкажіть, пжл. правомірним Чи є це звільнення? Спасибі!

Катерина

Відповідь юриста:

Привіт, Катерина. Розірвання трудового договору з жінками, що мають дітей віком до трьох років, самотніми матерями, які виховують дитину віком до чотирнадцяти років (дитини-інваліда до вісімнадцяти років), з ініціативи роботодавця не допускається (за деякими винятками зазначеними в ст. Звільнення з підстав, передбачених пунктами 1 5 - 810 або 11 частини першої статті 81 або пунктом 2 статті 336 Трудового Кодексу). Серед виключного переліку є підстава - прогул без поважних причин. Таким чином, якщо ви не надасте за місцем роботи довідку з медичного закладу про хворобу, ваше звільнення вважається законним.
Однак ви вправі направити позовну заяву про поновлення на робочому місці в суд, де при розгляді питання буде враховуватися наявність інших дисциплінарних проступків, причини прогулу, показання свідків, інші докази. Наші юристи допоможуть вам захистити свої права.

 

Додаткові матеріали:

  • Як правильно звільнити працівника, який не вийшов на роботу після написання ...
  • Незаконне звільнення працівника за прогул при наданні довідки від лікаря
  • Незаконне звільнення працівника за прогул при наданні довідки від лікаря
  • Вимоги роботодавця надати лікарняний лист через місяць
  • Вимоги роботодавця надати лікарняний лист через місяць після хвороби

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ