Який порядок визначення порядку користування квартирою?

Добрий день.
У мене і мого неповнолітнього сина частка (70%) у двокімнатній квартирі. Є ще один власник. Його частка за метражем менше, ніж маленька кімната. Права користування житлоплощею не визначено. Мис сином там не проживаємо, хоча і зареєстровані. Зараз намагаємося через продаж розміняти квартиру, але другий власник хоч і дав згоду на продаж, але не зацікавлений в цьому, так як проживає в цій квартирі зі своєю дружиною і користується всією квартирою, так як право користування не визначені.
Як правильно вчинити, щоб визначити право користування квартирою, щоб ми могли здавати приналежну нам частку або зайнятися її продажем? Спасибі.

Леонід

Відповідь юриста:

Привіт, Леонід. Існують два способи визначення порядку користування квартирою:

1. Добровільний порядок. Складається у нотаріуса угоду про визначення порядку користування квартирою, якщо всі власники квартири згодні визначити порядок користування. У цьому ж угоді ви можете визначити, хто якою кімнатою буде користуватися (якщо дозволяє метраж).

2. Примусовий порядок. Якщо власники не хочуть складання угоди про користування квартирою, то це питання можна вирішити в судовому порядку. Для цього вам необхідно звернутися до суду за місцем знаходження спірної квартири. У позові власник може заявити вимоги про визначення порядку користування квартирою в даній квартирі.

Після цього, якщо ваша частка визначена судом у вигляді окремої кімнати, ви можете розпоряджатися нею, тобто продати (за умови, що ви спочатку запропонуєте купити її іншому власнику, згідно його переважного права купівлі) подарувати, заповісти та інше.

 

Додаткові матеріали:

  • Чи може власник кімнати в комунальній квартирі здавати її в найм?
  • Чи потрібно визначати місце проживання дитини якщо у батьків немає спору?
  • Який порядок продажу кімнати в комунальній квартирі?
  • Як визначити порядок користування муніципальної квартирою?
  • Визначення порядку користування квартирою та продаж даного житла

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ