Який порядок продажу кімнати в комунальній квартирі?

Здрастуйте! Ми з колишнім чоловіком проживаємо в комунальній квартирі, в якій займаємо 2 кімнати 129 і 127 кв.м. Кімнати приватизовані і ми, відповідно маємо по 1/2 частковій власності кожен. Я хочу продати свою кімнату, щоб роз'їхатися. Я так зрозуміла, що виділ частки в натурі неможливий, тому що неможливо ізолювати частини місць загального користування, тому необхідно визначення порядку користування квартирою, щоб мені належала конкретна кімната і щоб розділити особовий рахунок? Це можливо тільки через суд або є інші шляхи, якщо обидва ми згодні? Які документи для цього потрібно зібрати?

Людмила

Відповідь юриста:

Привіт, Людмила. Для початку вам необхідно отримати відмову від переважного права купівлі у сусідів. Якщо кімнати інших сусідів не приватизовані і власником є муніципалітет або інші організації, то відмова потрібно отримувати в комитету з житлової політики при адміністрації міста.
Розділити особовий рахунок ви можете в ЖЕКу за заявою, у разі відмови доведеться звернутися до суду.
Законодавець встановлює додаткову вимогу при укладенні договору купівлі-продажу нерухомого майна. Так, договір купівлі-продажу житлового майна, в тому числі і його частини, підлягає обов'язковій державній реєстрації і вважається укладеним з моменту такої реєстрації. При внесенні запису до Єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно, реєструючий орган проставляє на Договорі штамп з відповідними реквізитами.

 

Додаткові матеріали:

  • Як змінити позовну заяву про розподіл спільної власності?
  • Чи може сім'я з трьох осіб приєднати собі звільнилася кімнату в комунальні ...
  • Чи може власник кімнати в комунальній квартирі здавати її в найм?
  • Надання кімнати, що звільнилася в комунальній квартирі
  • Власність на нерухоме майно

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ