Що робити, якщо загублено трудова книжка і працівник просить завести нову?

Добрий день!
Мій чоловік влаштувався на роботу в одне фірму, але трудову книжку не приніс (сказав, що вона на минулій роботі і що принесе), пропрацював у цій фірмі 20 днів, але у нього трапилася непередбачена ситуація і йому довелося піти з роботи нічого нікому не сказавши . Він подзвонив на роботу через два дні, йому сказали, що він звільнений, і що він повинен здати справи. Він приїхав, здав справи і пропросіл розрахунок. Привіт НОВУ трудову, і сказав, що стару втратив. Керівництво не хоче давати розрахунок, прости стару трудову, не хочуть оформляти нову. Чи мають вони на це право? і як бути, якщо трудова втрачена, і чоловік не хоче її відновлювати? Що можна зробити, щоб йому всетаки заплатили?

Юлія

Відповідь юриста:

Привіт, Юлія. Особа, що втратила трудову книжку, зобов'язана негайно заявити про це роботодавцю за останнім місцем роботи. Роботодавець видає працівнику дублікат трудової книжки не пізніше 15 днів з дня подачі працівником заяви.
При оформленні дубліката трудової книжки, зробленого відповідно до цих Правил, в нього вносяться:
а) відомості про загальну і (або) безперервний стаж роботи працівника до надходження в дану організацію, підтвердженому відповідними документами;
б) відомості про роботу і нагородження (заохочення), які вносилися до трудової книжки за останнім місцем роботи.
Загальний стаж роботи записується сумарно, тобто зазначається загальна кількість років, місяців, днів роботи без уточнення організації, періодів роботи і посад працівника.
Якщо документи, на підставі яких вносилися записи в трудову книжку, не містять повних відомостей про роботу в минулому, в дублікат трудової книжки вносяться лише що у цих документах відомості.

Якщо ж відновлення трудової не бажано, то роботодавець може завести нову, не побоюючись можливих санкцій. Так прописано у статті 65 Трудового кодексу. Видавати іншу трудову книжку потрібно за письмовою заявою співробітника, в якому повинна бути зазначена причина її відсутності.

 

Додаткові матеріали:

  • Що робити, якщо роботодавець не видав трудову книжку під час звільнення?
  • Як відновитися на роботі і отримати компенсацію за простій?
  • Роботодавець не видав документи працівникові при звільненні
  • Отримання трудової книжки після звільнення за власним бажанням
  • Несвоєчасна видача роботодавцем трудової книжки працівника

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ