Хто повинен відповідати за прорив батареї опалення: власник або ЖКГ?

Вночі прорвало радіатор опалення. (Радіатор мною не змінювався, і варто вже дуже багато років років. За цей час ЖЕКом жодного разу не перевірявся) Залило окропом мені всю квартиру, і відповідно нижніх сусідів. У них шкоди дуже великий. У ЖЕКу кажуть, що за домашні батареї відповідаю я, але є ж Постанова Пр-ва № 491 (п.6) де зазначено, що за опалювальну систему відповідає Управляюча компанія. Так само є Лист Міністерства Рег.Развітія № 16273 де чітко вказано, що внутрішньоквартирні батареї теж відносяться до опалювальної системи будинку, і відповідно за них відповідає та ж Керуюча компанія. Що тепер робити?

Першина Любов Валеріївна

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Любов Валеріївна. Ремонт і замін загальнобудинкового майна провадиться без додаткової оплати населенням. Але до складу спільного майна будинку входять тільки ті радіатори, які обслуговують більше однієї квартири (знаходяться за межами квартир на сходових клітках, у підвалах і т. п.).
Радіатори, що знаходяться в квартирах, які не обслуговують більше однієї квартири (за умови, що вони можуть без шкоди для всієї внутрішньобудинкової системи опалення бути демонтовані до першого вимикаючого пристрою, розташованого на відгалуженнях від стояків) не відносяться до загального майну. Якщо квартира приватизована, то вона є Вашою власністю. Згідно зі статтею 210 Цивільного кодексу РФ. Тягар утримання майна: власник несе тягар утримання належного йому майна, якщо інше не передбачено законом або договором.

 

Додаткові матеріали:

  • Куди звернутися за допомогою з питань поточного та комунальног
  • Чи можуть співробітники ЖЕКу відрізати квартиру від опалення?
  • Чи правомірно підвищення тарифів на ЖКГ більш ніж на 15%?
  • Ремонт та утримання спільного майна багатоквартирного житлового будинку
  • Оплата власниками квартир змісту, техобслуговування і ремонту загального ма ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ