Чи може роботодавець не видати трудову книжку працівникові до відшкодування їм завданої шкоди?

Добрий день! Мій чоловік працює водієм-експедитором і доставляє різну побутову техніку. Нещодавно його машину обікрали - в машині був товар на суму 250000 руб. Він подав заяву в міліцію, у цій справі зараз ведеться слідство. На роботі його безпосередній начальник відсторонив його від роботи, відмовив у виплаті зарплати за вересень і жовтень і натякнув на те, що він може шукати нове місце роботи. Коли чоловік прийшов в бухгалтерію компанії і попросив трудову книжку, головний бухгалтер сказала, що трудову він отримає тоді, коли розплатиться з компанією за всю суму збитку. Чоловік так і пішов ні з чим. Тепер уже 2 тижні його не допускають до роботи і більш того, в сусідню фірму, куди чоловік пішов подати заяву про прийом на роботу, його начальник вже наговорив всяких гидот про нього. Що робити в цій ситуації? Чи мають вони право не видавати йому заробітну плату і трудову книжку? Куди і як поскаржитися?

Ганна

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Анна. Експедитор несе відповідальність перед клієнтом у вигляді відшкодування реального збитку за втрату, нестачу або пошкодження (псування) вантажу після його прийняття і до видачі одержувачу, зазначеному в договорі транспортної експедиції, або уповноваженій ним особі.
Відповідальність встановлюється в наступних розмірах:
1) за втрату або нестачу вантажу, прийнятого експедитором для перевезення з оголошенням цінності, - в розмірі оголошеної цінності або частини оголошеної цінності, пропорційної відсутньої частини вантажу;
2) за втрату або нестачу вантажу, прийнятого експедитором для перевезення без оголошення цінності, - в розмірі дійсної (документально підтвердженої) вартості вантажу або відсутньої його частини.

Покриття шкоди працівниками в розмірі, що не перевищує середнього місячного заробітку, провадиться за розпорядженням роботодавця шляхом відрахування із заробітної плати працівника. Розпорядження підприємцем має бути зроблено не пізніше двох тижнів з дня виявлення заподіяної працівником шкоди і звернено до виконання не раніше семи днів з дня повідомлення про це працівникові. Якщо працівник не згоден з відрахуванням або його розміром, трудовий спір за його заявою розглядається в порядку, передбаченому законодавством (як правило, в судовому порядку).

В інших випадках відшкодування шкоди провадиться шляхом подання адміністрацією позову в районний (міський) народний суд.
Підприємець у рахунок відшкодування збитку може утримати щомісяця не більше 20 відсотків від місячного заробітку найманого працівника (ст. 125 КЗпП РФ).

Невиплата збитку не є підставою для невидачі трудової книжки. Необхідно уточнити, чи був укладений договір про повну матеріальну відповідальність з роботодавцем?

 

Додаткові матеріали:

  • Що робити, якщо загублено трудова книжка і працівник просить завести нову?
  • Що робити, якщо роботодавець не видав трудову книжку під час звільнення?
  • Чи можливо переведення працівника на посаду генерального директора
  • Матеріальна відповідальність працівника
  • Відшкодування матеріального збитку

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ