Чим є внесена сума при покупці квартири: авансом або завдатком

Добридень! У мене склалася досить неприємна ситуація: я вирішила придбати квартиру в Москві, вклавши в неї основні засоби від продажу наявної квартири + іпотека. Розмістила оголошення, знайшовся покупець, який вирішив оформити передачу авансу, та й взагалі все супровід угоди через ріелторські агентства Тріумфальна арка. У призначений час ми всі зібралися і отримали аванс за мою квартиру, в офісі ріелторського агентства Тріумфальна арка. При заповненні Договору про аванс мій представник (мій знайомий, ріелтор) кілька разів акцентував увагу на те, що ми отримуємо аванс, а не завдаток і не запорука, сума копійчана, тому в тому випадку, якщо угода не відбудеться, ми повертаємо 100% отриманого авансу (без будь-яких штрафних санкцій). Договір взялася заповнювати ріелтор покупця (представник Тріумфальної арки), після чого сторони підписали договір про аванс і стали чекати як спрацюють "професіонали " !!! У підсумку "професіонали " не змогли провести операцію, неодноразово вели себе некоректно і просто непрофесійно! У підсумку, через місяць нервування, ми розриваємо все відносини, угода зірвана і нам не залишається ні чого, як обмінятися авансами. Покупець моєї квартири заявляє мені про те, що я повинна відшкодувати йому аванс в подвійному розмірі, у мене очі на лоб полізли: адже ми дуже наполегливо акцентували увагу на тому, що ми повернемо 100% авансу без штрафних санкцій! звідки взявся штраф ?! прочитавши ще раз договір я бачу як "супер професіонал " таки вписала штрафні санкції 100% від суми отриманого авансу! Проблема тільки в тому, що я не знаю коли вона це вписала, може коли ходила копіювати екземпляри (на копії моя жива підпис), звичайно ж я не перечитувала договір, коли підписувала після копіювання. Підкажіть, будь ласка чи є у мене шанс оскаржити цей штраф, в суді?
Дякуємо!

Відповідь юриста:

Привіт Згідно ст. 380 ГК РФ: 1. Завдатком визнається грошова сума, що видається однією з договірних сторін у рахунок належних з неї за договором платежів іншій стороні, на доказ укладення договору і в забезпечення його виконання.
2. Угода про завдаток незалежно від суми завдатку має бути зроблено у письмовій формі.
3. У разі виникнення сумніву щодо того, чи є сума, сплачена в рахунок належних з боку за договором платежів, завдатком, зокрема внаслідок недотримання правила, встановленого пунктом 2 цієї статті, ця сума вважається сплаченою як аванс, якщо не доведено інше.

Таким чином, так як ви не уклали угоду про завдаток в письмовій формі як того вимагає закон, то внесена сума є авансом.

 

Додаткові матеріали:

  • Святкове агентство не бажає повертати аванс, мотивуючи дії умов договору: ч ...
  • Як повернути завдаток за дороге вовняна білизна пр відмову від договору куп ...
  • Як повернути аванс за договором надання послуг, укладеним з агентством неру ...
  • Чи може компанія вимагати оплати за фактично понесені витрати при відмові з ...
  • Як повернути аванс за договором надання послуг агентством нерухомості?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ