Спадкування після смерті матері єдиним спадкоємцем

Добрий день,

Після 35 років шлюбу, на жаль, виявилася в ситуації, коли доводиться думати про захист майнових інтересів нашої спільної з чоловіком єдиної дочки (і її дітей, моїх онуків) при спадкуванні в разі моєї смерті, тому що чоловік проживає у цивільному шлюбі з іншою жінкою і у них очікується народження загального дитини (дітей). Ні чоловік, ні його друга (громадянська) дружина на розлучення не наполягають.

Проте, я задаю питання: чи має сенс в даній ситуації все-таки оформити наш з чоловіком розлучення офіційно і розділити спільно нажите майно?

Якщо я правильно розумію, то після розлучення і офіційного розділу всього спільно нажитого майна, в разі моєї смерті моя дочка буде єдиною спадкоємицею моєї частки (половини всього майна), а після смерті мого колишнього чоловіка (її батька) - зможе претендувати і на відповідну частку (припустимо, 1/3) з тієї половини, що при розділі відійде до нього (або 1/6 від всього спільно нажитого майна), - всього в цьому випадку вона зможе отримати 4/6 або 2/3.

У разі ж моєї смерті при нерозділеному майні, якщо я правильно розумію, дочка (і то тільки якщо заявить протягом 6 місяців про своє право) успадкує 1/4 спільно нажитого майна, а після смерті мого чоловіка (її батька) - зможе претендувати на відповідну частку (знову-таки припустимо, третина) з тих 3/4 що після моєї смерті будуть складати його частку (або 1/4 від всього спільно нажитого майна), - всього в цьому випадку вона зможе отримати 2/4 або 1 /2.

Буду вдячна за консультацію,

З повагою,
Тетяна Євгенівна

Відповідь юриста:

Здрастуйте, Тетяна Євгенівна. У разі вашої смерті до розірвання шлюбу ваша дочка буде успадковувати нарівні з чоловіком (по 1/2 частини кожному). У разі вашої смерті після розірвання шлюбу - вона буде єдиною спадкоємицею. Все вищесказане розраховане на те, що крім дочки більше немає спадкоємців першої черги. Якщо ваш чоловік знову зареєструє шлюб, то після його смерті успадковувати будуть дочка і дружина. Зверніть увагу, що ви можете залишити заповіт.

 

Додаткові матеріали:

  • Розділ майна співмешканців не зареєстрували офіційний шлюб
  • Кому дістанеться квартира після смерті колишнього чоловіка: дітям або ниніш ...
  • Чи може син спадкодавця претендувати на вклади дружина спадкодавця?
  • Чи може дружина претендувати на майно зареєстроване на чоловіка під час шлю ...
  • Спадкування майна спадкодавця за правом представлення

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ