Чи може син спадкодавця претендувати на вклади дружина спадкодавця?

Після смерті дружини на всі її рухоме і нерухоме майно (дача, 05 квартири; банківські вклади) претендує її син від першого шлюбу на підставі заповіту, залишеного померлої. Померла на момент смерті була одружена. Все майно придбане в період спільного життя на засоби чоловіка. І померла і її чоловік - пенсіонери. Крім того син померлої претендує на частину банківських вкладів, оформлених на чоловіка до смерті дружини.
Питання: на яку частину майна може претендувати чоловік і чи можна заперечити заповіт. Чи може син померлої претендувати на вклади чоловіка померлої матері. Чоловік-пенсіонер, інвалід 2 гр.

Алла

Відповідь юриста:

Привіт, Алла. На вклади чоловіка матері спадкоємець не претендує, так як вони були зроблені ще до укладення шлюбу. Так як чоловік спадкодавця пенсіонер, то він має право на обов'язкову частку у спадщині, яка повинна скласти не менше половини від того, що належало б йому по спадкоємства за законом. Таким чином, для початку, необхідно виділити подружню частку зі спадщини, яка складе половину всього майна подружжя, нажитого в шлюбі. Після цього за законом залишилася половина була б розділена між чоловіком і сином спадкодавця, але за наявності заповіту і обов'язкової частки чоловіка, спадщина ділиться наступним чином: 1/4 частина дружину і інше - синові.

 

Додаткові матеріали:

  • Як успадковується майно після спадкодавця його чоловіком, сином і матір'ю?
  • Як успадковується майно після спадкодавця, якщо не залишено заповіт?
  • Оспорювання заповіту залишеного на чоловіка батьком спадкодавця
  • Право на обов'язкову частку у спадщині дочки спадкодавця
  • Право на обов'язкову частку у спадщині дочки спадкодавця

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ