Які наслідки визнання угоди продажу спадкової квартири недійсним?

Моя дружина і її брат в травні поточного року вступили в спадок однокімнатної квартири. Крім 1/3 своєї частки, яка їм дісталася від померлого одинадцять років тому батька, раніше проживав в цій квартирі, нотаріус видав свідоцтва на ще 2/3 частки в цій же квартирі, яка залишилася після смерті сім років тому бабусі, як спадкоємцям другої черги, тому претендувала на цю частку їх тітка не заявила про своє право на спадщину. Отримали в кінці травня свідоцтва на власність всієї квартири. Після цього тітка звернулася до суду з позовом до дружини і її брату, адміністрації міста про визнання їх права на 2/3 частки незаконним, оскільки нібито вона думала, що фактично вступила в спадщину (робила дрібний ремонт, платила комунальні платежі), і заява про прийняття не потрібно. Суд першої інстанції дружиною і братом був виграний, визнавши їх спадкоємцями цих 2/3 часткою. Після вступу рішення в законну силу, і не маючи відомостей про намір тітки оскаржити його рішення, квартира була продана третій особі, яка взяла під її заставу іпотечний кредит. Угода перевірялася банком. Через 12 днів після реєстрації угоди в Управлінні держ. реєстрації кадастру відбулося визначення Московського обласного суду, куди як виявилося звернулася тітка, про скасування рішення суду першої інстанції та про визнання за тіткою права на 2/3 частки в квартирі, про визнання свідоцтв про право на спадкування за законом на ім'я моєї дружини та її брата , свідоцтв про реєстрацію цього права в Управлінні держ. реєстрації кадастру недійсними.
Як поступити в цій ситуації дружині і її брату, а також особі, якій вони продали квартиру?

Олег

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Олег. Якщо суд визнає угоду недійсною, то згідно зі ст 167 ГК РФ, при недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій все одержане за угодою, а в разі неможливості повернути одержане в натурі (у тому числі тоді, коли отримане виражається в користуванні майном, виконаній роботі або наданій послузі) відшкодувати його вартість у грошах - якщо інші наслідки недійсності угоди не передбачені законом.
У тому випадку, якщо ви звернетеся за детальною консультацією з цього питання до нашого фахівця в галузі спадкового права, не виключено, що якісь варіанти вирішення проблеми буде знайдено.

 

Додаткові матеріали:

  • Один із спадкоємців не реєструє свою частку в квартирі і не платить комунал ...
  • Як визнати спадкоємця негідним і оскаржити заповіт?
  • Як продати частку в квартирі, якщо її власники неповнолітні діти?
  • Чи можна визнати договір купівлі-продажу недійсним?
  • Визнання угоди недійсною

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ