Чи можуть спадкоємці вимагати виділу подружньої частки в майні?

Добрий день! Мій батько помер 07/04/10 залишивши після себе заповіт на квартиру ( частка мені і по 1/4 частки моїм 2-м сестрам), дачу (залишив мені). Кв-ра була придбана в ЖБК як учасником ВВВ на пільгових умовах. (50% знижкою) Разом з ним проживала дружина (моя мама яка померла 01/03/09) Після смерті мами, батько вступив у спадок із запізненням (прострочив 6 місячний термін ). У спадок входило грошові кошти та автомобіль) Я в свій час на прохання батька, написала відмову від маминого спадщини, щоб він швидше в нього вступив (моя сестра не відмовлялася від спадщини). Зараз
після смерті батька, ми подали документи на вступ у спадок за заповітом, але моя рідна сестра подала в суд для виділення подружньої частки матері в спільно нажите майно.
Може моя сестра вимагати виділення материнської частки в спільно нажите майно, після смерті батька. Якщо він був власником ЖБК (є документ)?

У документах скрізь стоїть що у них кв-ра в спільній власності, а не в частковій.

Лариса.

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Лариса. На підставі статті 17 ЦК РФ у померлого чоловіка припиняються всі права, в тому числі і на виділення подружньої частки на майно, що на практиці веде до встановлення фактичної особистої власності пережив чоловіка на це майно. Право визначення частки померлого у цьому майні виникає у спадкоємців померлого, але ця можливість при відсутності на те згоди другого з подружжя реалізувати виключно в судовому порядку. Пережив чоловік має право на виділ частки, але не обов'язок її виділити. І в разі, коли він таку частку не виділяє, його спадкоємці не вправі вимагати цього.

 

Додаткові матеріали:

  • Як успадковується майно після спадкодавця, якщо не залишено заповіт?
  • Вступ до спадкові права за наявності іншого спадкоємця
  • Захист прав неповнолітньої спадкоємиці в судовому порядку
  • Частки у спадщині
  • Частка в загальній власності

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ