Чи може роботодавець покласти на працівника обов'язок з проведення інвентаризації?

Добрий день!
Питання пов'язане з матеріальною відповідальністю.

Працюю на великому підприємстві. У колишній посаді виконував обов'язки матеріально-відповідальної особи (без складу). В мої обов'язки входив, по мимо всього іншого, облік комп'ютерної про оргтехніки і розстановка на робочі місця співробітників офісу за актами прийому-передачі. Зі мною був укладений договір про ПМВ. На сьогоднішній день примірника договору про ПМВ у роботодавця не знайдено. Був повідомлений про скорочення штатної посади. Дав згоду на переклад на вакантну посаду з пониженням. В усній формі вимагав від керівництва передачі ввірених мені мат. цінностей іншій мат.ответственному особі. Через 48 діб після повідомлення про скорочення наказом був переведений на іншу посаду, не пов'язану з мат. відповідальністю та з чітким визначенням функціональних обов'язків, закріплених документально. За цей час передачі мат. цінностей не було, інший мат. відповідальний не призначений. Минуло 4 місяці, сьогодні вийшов наказ про інвентаризацію мат. цінностей, що значаться за мною з метою передачі іншій особі. За 4 місяці роботи на нинішній посаді обов'язки пов'язані з мат. відповідальністю не виконував, (ні фізично, ні юридично) облік не здійснював, переміщення не відстежував і жодного бухгалтерського документа і мат. пропуску на винос обладнання з будівлі офісу не підписував.
За підсумками інвентаризації, напевно, буде виявлена недостача.

Правомірні, чи дії адміністрації щодо залучення мене до інвентаризації в якості здає мат. відповідального і відшкодування недостачі за її підсумками?

Спасибі

Володимир

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Володимир. Дії адміністрації щодо залучення мене до інвентаризації в якості здає матеріальну відповідальність неправомірні, оскільки дана обов'язок не закріплена вашим трудовим договором. Проте відшкодування недостачі за підсумками проведення даної інвентаризації може бути покладено на вас, так як роботодавець вправі пред'явити вам такі требованія.Ви можете записатися на консультацію до нашого юриста, який допоможе вам розібратися в ситуації, що склалася після ознайомлення з усіма документами, що мають безпосереднє відношення до справи .

 

Додаткові матеріали:

  • Головного бухгалтера звинувачують у нестачі перед звільненням: що робити?
  • Як правильно звільнити працівника, який не вийшов на роботу після написання ...
  • БТІ відмовило в наданні копії акта про проведені роботи
  • БТІ відмовило в наданні копії акта про проведені роботи
  • Примус роботодавцем співробітника до виплати недостачі

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ