Як узаконити самовільне будівництво на чужій земельній ділянці?

Ситуація: Громадянин у 1980 році побудував своїми силами і за рахунок власних коштів одноповерховий цегляний гараж в межах земельної ділянки що знаходиться на праві довічного успадкованого володіння батька. Будівництво здійснювалось з усної згоди правовласника земельної ділянки.
Приблизно рік тому правовласник земельної ділянки та власник розташованого в його межах житлового будинку вмирає залишивши заповіт у якому спадкоємцем даного житлового будинку та земельної ділянки оголошує свою дочку - сестру громадянина.
Після чого сестра прийнявши спадщину і зареєструвавши своє право власності у встановленому законодавством РФ порядку, заявила своєму братові - громадянину, що б він звільнив гараж розташований на приналежному їй земельній ділянці. Після чого громадянин виконав її вимоги і звільнив гараж від своїх речей, а вона стала використовувати гараж на свій розсуд. Даний гараж є самовільною спорудою. Правом встановленим ч. 3 ст. 222 ГК РФ сестра не користується. За те використовується гаражем. Який позов слід подати в суд?

Рінат

Відповідь юриста:

Привіт, Рінат. Дійсно, право власності на самовільну споруду може бути визнано судом, а в передбачених законом випадках у іншому встановленому законом порядку, за особою, у власності, довічне успадковане володіння, постійному (безстроковому) користуванні якого знаходиться земельна ділянка, де здійснена споруда. У цьому випадку особа, за якою визнано право власності на будівлю, відшкодовує осуществившему її особі витрати на споруду в розмірі, визначеному судом.

Якщо гараж побудований на чужій землі, процедура надання ділянки під уже зведену будівлю ускладнюється. Необхідно отримати згоду власника землі. Якщо згоди немає, то забудовник втрачає можливість узаконити самобуд. Однак ви можете спробувати зробити це в судовому порядку, посилаючись на те, що попередній власник землі давав вам дозвіл на забудову території.

 

Додаткові матеріали:

  • Як продати частину земельної ділянки, яка перебуває у власності більше 3-х ...
  • Як вступити в спадкові права якщо пропущено строк прийняття спадщини?
  • Чи має власник право претендувати на збільшення площі земельної ділянки?
  • Чи є розділений ділянку новими двома ділянками землі?
  • Чи потрібно звільняти земельну ділянку після судового рішення?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ