Чи можна поліпшити житлові умови при отриманні інвалідності другою дитиною?

До 2008 року ми проживали в комунальній квартирі за адресою Вул. Генерала Кузнєцова 18-2-407
(Проживаємо і посій день)
Але в 2008 році я і два сини отримали 2-х кімнатну квартиру (общ.пл.635 кв /м), як сім'я з дитиною інвалідом (ДЦП, бронхіальна астма) за договором міни. Чоловік на той момент мав відомче житло кімната 135 м. за адресою вул. Білоріченська будинок 21 кв. 16. У 2010 році другій дитині у віці 12 років теж дали інвалідність вроджене захворювання опорно-рухової системи та бронхіальна астма. Чоловік через суд приватизував свою кімнату і поміняв її в квартиру, в якій жили ми.
Чи маємо ми право на додаткові метри у зв'язку з тим, що друга дитина отримав інвалідність?
Чи можемо ми залишити за собою кімнату (18 метрів) яку ми повинні звільнити за договором міни?

Олена

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Олена. Стаття 17 Федерального закону від 24.11.1995 N 181-ФЗ "Про соціальний захист інвалідів у Російської Федерації" передбачає, що інваліди та сім'ї, які мають дітей-інвалідів, приймаються на облік і забезпечуються житловими приміщеннями у порядку, передбаченому законодавством Російської Федерації і законодавством суб'єктів Російської Федерації.
сім'ї, що мають дітей-інвалідів, які потребують поліпшення житлових умов, котрі стали на облік після 1 січня 2005 року, забезпечуються житловим приміщенням відповідно до житловим законодавством Російської Федерації, а саме:
А) згідно ч. 1 ст. 57 ЖК РФ житлові приміщення надаються громадянам, що перебувають на обліку в якості нужденних у житлових приміщеннях, в порядку черговості виходячи з часу прийняття таких громадян на облік.
Б) ч. 2 ст. 57 ЖК РФ встановлює, яким категоріям громадян житлові приміщення за договорами соціального найму надаються позачергово, і категорія «діти - інваліди» не входить до їх числа. Поза чергою можуть бути надані житлові приміщення тільки в тому випадку, якщо діти-інваліди є сиротами, або залишилися без піклування батьків, або дотримані інші умови, передбачені п. 2 ч. 2 ст. 57 ЖК РФ, або інвалідність пов'язана з важкою формою хронічного захворювання, при якій неможливо спільне проживання громадян у одній квартирі. Перелік таких захворювань затверджений Постановою Уряду РФ від 16.06.2006 N 378.
Таким чином вам знову необхідно стати на чергу для поліпшення умов житла, або звернутися до суду для вирішення цього питання.

 

Додаткові матеріали:

  • Чи є вселення в квартиру бабусі навмисним погіршенням житлових умов?
  • Яким законодавством регулюється видача пільгового житла?
  • Чи є можливість для молодої сім'ї, що стоїть в черзі, отримати житло після ...
  • Який термін для отримання житла погорільцями стоять у черзі?
  • Надання жилих приміщень окремим категоріям громадян

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ