Відчуження виключного права на творчу роботу

Шановні панове, мій питання пов'язане з документом "ПРАВИЛА ТА УМОВИ УЧАСТІ У ВІДКРИТОМУ публічні творчі КОНКУРСІ« КОНКУРС ідей талісманів XXII Олімпійських зимових ігор І XI Паралімпійських зимових ігор 2014 року в м. Сочі », опублікованому в Інтернеті на сторінці: http://talisman.sochi2014.com/rules /.
Після прочитання цього документа, у мене виникло кілька запитань, на які, вважаю, Ви зможете дати мені і всім зацікавленим особам (маю на увазі осіб, які вирішили взяти участь у цьому конкурсі) грамотну відповідь.

1. Конкурс названий конкурсом ідей, а ідея, на скільки мені відомо, не є об'єктом захисту Закону про авторські права, тобто, може бути використана іншими авторами без участі і винагороди переможця конкурсу?
2. У пункті 4.1 , де обумовлюються обов'язки учасника конкурсу, говориться, що: « Учасник, визнаний переможцем Конкурсу, зобов'язується підписати з Організатором окремий документ про відчуження виключного права на Творчу роботу, визнану Талісманом». Чи існує суперечність з тим, що ідея талісмана не є предметом авторського права, а виключні права її використання у автора відчужуються?
3. Наскільки правомочні змушувати всіх учасників конкурсу вже самим фактом участі в конкурсі погоджуватися підписувати договір про відчуження прав на створену Творчу роботу, визнану Талісманом?

Мої побоювання зрозумілі, в 1985 року я став переможцем подібного конкурсу на Талісман Фестивалю молоді та студентів у Москві. У ЦК ВЛКСМ, мені однозначно дали зрозуміти, що одержати призначені за законом винагороду я не зможу, і щоб я не смів звертатися в ВААП. Але зараз інший час. Перемога в подібному конкурсі одного з мільйонів художників подібна перемоги на Олімпіаді, таке буває раз в житті, і авторська винагорода - це одна зі складових цієї перемоги.
У зв'язку з цим останнє питання:

Не мають чи ПРАВИЛА, так як мова йде про великі гроші, механізм зловживань у проведенні конкурсу?

Відповідь юриста:

Судячи з усього, при формулюванні положень конкурсу була просто-напросто допущена неточність - так як в якості об'єкта відчуження виключного права виступає не сама ідея, а конкретна творча робота, що володіє індивідуалізують її ознаками. Невідповідності ж чинному законодавству положення про обов'язковість відчуження виключного права на творчу роботу в разі перемоги на конкурсі так само не вбачається - так як тільки ви вільні вирішувати, чи брати участь у даному конкурсі чи ні, а умови визнання переможцем конкурсу встановлюються виключно його організатором в рамках чинного законодавства. За більш детальною консультацією Ви можете звернутися до нашого фахівця в галузі авторського права.

 

Додаткові матеріали:

  • Що робити якщо навчальний заклад хоче стягнути з ваш штраф за неправильне р ...
  • Чи потрібно проводити конкурс серед співвиконавців за договором?
  • Припинення права власності
  • Право власності на майно
  • Реєстрація права власності на квартиру

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ