Особливості поділу майна подружжя після розірвання шлюбу

Добридень!

Питання з приводу розділу майна в результаті розірвання шлюбу. Шлюб був розірваний 25022011. Ініціатором розірвання шлюбу виступала дружина. За досягнутою домовленістю було оформлено угоду про розподіл майна подружжя (далі - Угода), в результаті якого колишня дружина отримує у власність 2 квартири, тобто приблизно 20% спільно нажитого майна. Дана Угода була підписана 20012011. Однак перехід права власності до колишньої дружини на сьогоднішній день не закріплений державною реєстрацією, тобто як і раніше власником укзано квартир є колишній чоловік.
У подружжя є 11-річна дитина. Після розлучення ні в одному документі не було зафіксовано, з ким залишається дитина. Фактично після розлучення батьків дитина проживає або з бабусею - матір'ю колишньої дружини, або з батьком (тобто «на два будинки»). Однак всі фінансові витрати на утримання, виховання та навчання дитини (репетитори і т.д.) несе батько, колишній чоловік. Але документально це жодним чином не зафіксовано (відсутні розписки бабусі про отримання грошових коштів і документи, що підтверджують витрати - чеки, квитанції і т.д.)
Наступні питання:
1) Чи має право колишня дружина подати на розділ майна через суд, щоб отримати майно в розмірі, що перевищує 20%, тобто більше, ніж домовлялися спочатку і що закріплено в Угоді від 20012011. Протягом якого часу у колишньої дружини залишається право претендувати на майно? Протягом трьох років після офіційної дати розірвання шлюбу (25022011) або після дати Угоди про розподіл майна (20012011)?
2) У разі, якщо колишній чоловік змінив своє рішення про передачу у власність колишньої дружини 2 квартир (згідно Угоди від 20012011) та на даний момент хотів би передати їй у власність тільки 1 квартиру, якими мають бути його дії? І чи є у нього шанс розділити майно саме таким чином (передати колишньої дружини только1 квартиру)? Що для цього потрібно зробити - докзать факт її зради до моменту розірвання шлюбу, закріпити документально те, що дитина повністю знаходиться на його забезпеченні або щось ще?
3) Чи міститься в законодавчий базі РФ підставу на право чоловіка на відмову в розділі майна з дружиною, якщо буде доведено факт її зради в період перебування у шлюбі? Чи мають місце такі прецеденти в судовій практиці?
4) Чи є в в законодавчий базі РФ підстави, які надають право одному з подружжя претендувати на 85% майна після розірвання шлюбу в разі, якщо неповнолітня дитина після розлучення залишається з цим чоловіком?

Відповідь юриста:

Добрий день. 1. Суд може визнати шлюбний договір недійсним повністю або частково на вимогу одного з подружжя, якщо умови договору ставлять цього чоловіка надто несприятливе становище. Однак, навряд чи суд визнає, що дві квартири у власності поставили вашу колишню дружину в несприятливе становище.
2. Не має значення причина (зрада) розірвання шлюбу для розділу майна. Якщо чоловік оскаржить шлюбний договір, то майно може бути поділене відповідно до закону - "50на50".
3. Має сенс визначити місце проживання дитини з батьком для уникнення стягнення аліментів за минулий період (не більше 3 років).
4. Претендувати на 85% майна після розірвання шлюбу в разі, якщо неповнолітня дитина залишився з батьком, чоловік не може. Однак суд може збільшити його частина. Хоча найчастіше не дивлячись на те, з ким залишається дитина - майно ділиться виходячи з принципу рівності.

Наданої вами інформації недостатньо для кваліфікованого ради в ситуації, що склалася, ви можете записатися на консультацію до нашого юриста, який допоможе вам розібратися в ситуації, що склалася після ознайомлення з усіма документами, що мають безпосереднє відношення до справи.

 

Додаткові матеріали:

  • Укладання угоди про розподіл спільного майна після розірвання шлюбу
  • Як розділити спільне майно при розірванні шлюбу?
  • Складання шлюбного договору для іпотечного кредитування
  • Складання шлюбного договору для іпотечного кредитування
  • Розділ майна подружжя (розділ майна угоду)

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ