Планування і забудова територій садівничих (дачних) об'єднань громадян

Вибачте, коротко не можу.
У моєї мами у власності дача в 5 км.від МКАД: 624 соток з будинком. Після того, як вона дала мені ген.доверенность на переоформлення ділянки, я виявила, що кордони не збігаються.
Справа в тому, що ми і так втратили 2 5 сотки ще до приватизації. Поки ділянку був покинутий, пожвавішали обидва сусіди по обидва боки: виправили в документах цифри. Ширина нашої ділянки була 185 метрів, а зараз взагалі 146. Куди ми тільки не зверталися, ніхто не захотів допомогти. В результаті, намагаючись захистити хоча б те, що залишилося, в 2005р. мама приватизувала ділянку. Але після того як один з сусідів поставив паркан рік тому, площа знову зменшилася. Мало того, паркан між ділянками тепер суцільний і 3 висотою. Наші всі посадки в тіні. З іншого боку сусід свій паркан поставив прямо по корінню наших дерев, а гілки, що звисали на їх «повітряну територію» спиляв.
Свого часу ми не дали згоди одному сусідові на приватизацію приєднаної «зайвої» землі. Перший раз приватизація була за документами, а після амністії сусід намагався оформити на себе захоплені метри. Але, боюся, він без нас обійшовся.
З іншого боку сусід намагається зараз приватизувати свою ділянку, ми йому теж не підписуємо, просимо, що хоча б на півметра відсунув паркан від посадок і не загинали його до нас в кожному просвіті між дерев. Дійшло просто до абсурду! Але це все наші «важелі».
Що робити? Як боротися з хамами? Порадьте що-небудь, будь ласка. Спасибі заздалегідь. Ірина.

Відповідь юриста:

Доброго дня, Ірино. 1. Відповідно до п. 6.2 СНиП 30-02-97 "Планування і забудова територій садівничих (дачних) об'єднань громадян, будівлі та споруди, норми проектування" глухим і високим може бути паркан тільки з фасадної сторони і з боку проїздів, а по кордону з сусідніми ділянками допускаються лише "прозорі" огорожі з сітки або паркану заввишки не більше 18 м, щоб не затінювати сусідські або власні посадки.
Ви маєте право вимагати в судовому порядку знесення такого паркану.

2. Для вирішення питання про межі ділянки - зверніться до суду. Встановлення меж ділянки в органах правосуддя починається з направлення до суду позовної заяви про встановлення меж земельної ділянки. Така заява подається в письмовій формі за місцем знаходження ділянки землі.

Запишіться на консультацію до нашого юриста, і ми відповімо на всі ваші запитання після уточнення всіх нюансів справи.

 

Додаткові матеріали:

  • Дотримання вимог пожежної безпеки при будівництві будинку в СНТ
  • Як добитися від сусіда повернення ділянки землі, захопленого шляхом зміщенн ...
  • Чи можна звести глухий високий паркан між садовими ділянками в СНТ?
  • Чи може відповідач встановлювати паркан на спільному ділянці землі до винес ...
  • Що робити якщо сусід незаконно захопив ділянку землі та не збирається приби ...

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ