Неможливість скасування та відкликання відмови від спадщини

З П.Е звернувся з позовними вимогами до З Н.І. і Ш Т.В. про визнання недійсним його відмови від спадщини щодо частки у праві власності на квартиру, що залишилася після смерті його батька і визнання недійсним договору дарування зазначеної квартири, укладеного між З Н.І. (Мати позивача) і Ш Т.В. (сестра позивача).
Свої вимоги позивач мотивував тим, що після звільнення в травні 2002 р з місць позбавлення волі, він приїхав до матері в спірну квартиру, де був зареєстрований до арешту. 22 травня 2003 року він написав заяву, згідно з яким відмовився від частки спадщини після смерті батька на користь матері. Дана відмова він мотивував тим, що його сестра Ш Т.В. обіцяла придбати йому у власність кімнату в квартирі. 10 лютого 2003 року його було зареєстровано в цій кімнаті, але дізнався, що кімната придбана не в його власність, у власність сестри. Якби він знав, що кімната не буде придбана в його власність, він не відмовився б від спадщини.
Чи є підстави для визнання договору дарування недійсним? Які підстави дарування недійсним? Чим відрізняється недійсність дарування від скасування дарування?

Відповідь юриста:

Добрий день. Згідно ст. 1157 ЦК РФ: відмова від спадщини не може бути згодом змінений або взятий назад, якщо тільки колишній спадкоємець не недієздатний, не відмовився від спадщини під тиском, погрозами і т.д.

Скасування дарування квартири з ініціативи дарувальника можлива в таких випадках:
- Коли обдаровуваний здійснював замах на життя дарувальника або членів його сім'ї, або близьких родичів, або зумисне завдав дарувальнику тілесні ушкодження;
- Коли звернення обдаровуваного з подарованим майном, що становлять для дарувальника велику немайнову цінність, створює загрозу її безповоротної втрати;
- Коли в дарчим закріплено право дарувальника скасувати договір дарування, в разі якщо він переживе обдаровуваного;
- Коли після оформлення дарчої в майбутньому, майнове або сімейний стан, або стан здоров'я дарувальника змінилися настільки, що виконання договору призведе до істотного зниження рівня його життя.

Визнання договору дарування недійсним і з загальних підставах визнання угод недійсними: коли не було дотримано форма договору дарування, або не обумовлені істотні умови останнього, а також у разі визнання недієздатності дарувальника на момент укладення договору.

 

Додаткові матеріали:

  • Розірвання договору дарування квартири з ініціативи дарувальника
  • Як оформити договір дарування квартири від двох батьків дочки?
  • Чи можна відкликати дарчу на квартиру або визнати договір дарування недійсн ...
  • Як визнати договір дарування квартири недійсним?
  • Визнання договору дарування недійсним після смерті обдаровуваного

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ