Чому громадянину Республіки Білорусь, офіційно працюючому в РФ, не оплачують лікарняний лист?

Я громадянин Білорусі. Працюю в в м.Москві вже три роки. У всіх місцях, де я працював не було ніяких проблем з оплатою лікарняного листа. Тільки на останньому місці мені відмовилися оплатити лікарняний за три місяці, хоча у мене і є тимчасова реєстрація в МО. Труговор договір був безстроковим з організацією. Аргументують тим, що потрібно мати або вид на проживання або громадянство як іноземному громадянину, хоча в про всіх документах які я бачив громадяни Білорусі прирівняли до РФ. Що робити?

Сорокін Вадим Ігорович

Відповідь юриста:

Привіт, Вадим Ігорович. На сьогоднішній день право на допомогу по тимчасовій непрацездатності поширюється і на тимчасово перебувають на території РФ і працюють за трудовими договорами в російських компаніях громадян Білорусії. Між РФ і Білорусією укладені: Договір про рівні права громадян від 25.12.1998 Договір про співробітництво в галузі соціального забезпечення від 24.01.2006 Рішення Вищої Ради Співтовариства Білорусі і Росії від 22.06.1996 N 4 "Про рівні права громадян на працевлаштування, оплату праці та надання інших соціально-трудових гарантій "та Угода між Урядом Російської Федерації і Урядом Республіки Білорусь від 24.01.2006" Про порядок надання медичної допомоги громадянам Російської Федерації в закладах охорони здоров'я Республіки Білорусь та громадянам Республіки Білорусь в закладах охорони здоров'я Російської Федерації ", згідно з якими постійно проживають на території Росії громадяни Білорусії мають право на отримання медичної допомоги нарівні з росіянами, тобто без дотримання будь-яких додаткових умов, а тимчасово перебувають або тимчасово проживають громадяни Білорусії мають рівні права з росіянами на отримання медичної допомоги за умови, що вони уклали трудові договори з російськими роботодавцями.

Також відповідно до пп. 4 і 6 п. 1 ст. 1 п. 1 ст. 2 ст. 4 Договору про співробітництво та п. 3 Рішення Вищої Ради Співтовариства Білорусі і Росії N 4 громадяни Білорусі визнаються застрахованими особами і при призначенні допомоги по тимчасовій непрацездатності прирівнюються у правах до громадян Росії. При цьому призначення і виплата їм допомоги по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах здійснюються відповідно до законодавства РФ (п. 1 ст. 5 Договору про співробітництво та п. 3 Рішення Вищої Ради Співтовариства Білорусі і Росії N 4), тобто у відповідності із Законом N 255-ФЗ.

Однак після 1 січня 2010 року дійсно існує проблема невиплати по лікарняним листам, яка пов'язана зі статусом тимчасового перебування і федеральним законом № 212-ФЗ набрав чинності з цього року.

Юридична практика нашої компанії має позитивно дозволені аналогічні справи. Однак крім судового рішення проблеми більше нічого запропонувати не можемо, адже й самі держави не можуть прийти до одноголосної думки.

 

Додаткові матеріали:

  • Оформлення документів для проживання в Росії та порядок отримання громадянс ...
  • Де отримувати допомогу на дитину, якщо він і його мати - громадяни РФ, а ба ...
  • Чи потрібно заводити нову трудову книжку при зміні громадянства?
  • Які права у дитини, батьки якої громадяни різних держав?
  • Чи можна написати листа президенту республіки Башкортостан?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ