Як правильно оформити у спадок кооперативну квартиру?

4 роки тому померла свекруха, яка володіла кооперативної квартирою. Її єдиний син (мій колишній чоловік) не прописаний там, живе окремо, зараз в цій квартирі живе і прописаний останній чоловік свекрухи. На словах ця людина обіцяв, що квартира дістанеться нашому синові - єдиному внукові моєї свекрухи. Але мій колишній чоловік не вступав в права спадкування через 6 міс. після її смерті, він не знав, що потрібно щось оформляти. Що зараз юридично з квартирою - ми не знаємо. Мій колишній свекор, який там живе, одружився, на наші запитання про квартиру не відповідає. Його нова дружина дуже активно розпоряджається його майном, наскільки мені відомо. Ми б хотіли заявити права мого колишнього чоловіка (а значить, нашого сина) на квартиру, яку побудувала його мати самостійно, до появи цього останнього чоловіка. Що ми повинні зробити?

Тетяна

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Тетяна. З вашого питання не зрозуміло в чиїй власності перебуває квартира: кооперативу або свекрухи? Якщо свекруха виплатила пайові внески за квартиру, то вона перейшла у її власність і може бути успадкована на загальних підставах вашим чоловіком при відновленні строку спадкування в судовому порядку.
Якщо ж пай не виплачений, то в цьому випадку перехід до спадкоємця права користування квартирою та прийом його в члени кооперативу здійснюються відповідно до статуту кооперативу. У даній ситуації здійснюється перехід не права власності, а перехід паянакопленія, тобто вартості квартири.
Наші юристи допоможуть вам розібратися в ситуації, що склалася.

 

Додаткові матеріали:

  • Кому дістанеться квартира після смерті колишнього чоловіка: дітям або ниніш ...
  • Хто бере участь у приватизації квартири та як виписати із квартири колишньо ...
  • Чи може чоловік успадкувати будинок, в якому прописано вже 30 років?
  • Чи можна скласти заповіт на ім'я дружини з умовою, що обмежує її правоздат ...
  • Які права втрачає громадянин, виписався з неприватизованої квартири?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ