Як оскаржити в судовому порядку правильність зарахування пенсії?

Сьогодні подзвонила в місцеве відділення ПФ, щоб дізнатися, який там числиться в мене трудовий стаж, і дізналася, що стаж врахований там тільки по 1998р, коли була призначена пенсія по інвалідності - страховий стаж рахується 17років 9 міс. 19 днів, а трудовий всього 12 років. Коли я здивувалася, чому не враховується стаж по 2001р, адже відомості про трудовий стаж застрахованих осіб направлялися роботодавцем в ПФ, мені відповіли, що треба особисто приходити на прийом, писати заяву, щоб врахували стаж по 2001р.
Але навіть якщо там дані тільки по 1998р, чому в трудовий стаж не увійшли роки навчання у вузі (з 1980р по 1986р), адже за старим законом, що діяв на той момент, коли призначалася пенсія в 1998году, роки навчання повинні входити в трудовий стаж - у мене це записано навіть у трудовій книжці - навчання у вузі з 1980р по 1986р. (Крім того, я ще працювала на кафедрі в роки навчання у вузі - всього близько 12-14 року - до трудової книжки прикріплені 3 довідки про це, і вони представлялися в ПФ в 1998 році разом з трудовою книжкою, коли призначалася пенсія, але зараз тільки дізналася, що там числиться тільки 3 міс. роботи в період з 1985р по 1986р - тобто дані тільки однієї довідки з трьох), і у відомостях про стаж до 01.01.2002 які подавалися на мене роботодавцем в ПФ, в загальний трудовий стаж були включені роки навчання у вузі, записані в трудовій книжці.
З 01.01.2010 по-новому повинні були перерахувати пенсії по інвалідності третя групи - раніше вони обмежувалися стажевим коефіцієнтом 0.3 а з 01.01.2010 це обмеження зняли і стажевий коефіцієнт, як і для решти, повинен бути 0.55 за 20років стажу для жінок. Дізналася про це недавно.
Я думала, і в інтернеті про це читала, що повинні були перерахувати розмір пенсії автоматом із застосуванням нового коефіцієнта з 01.01.2010.
Якби був врахований мій стаж по 2001 рік (а він мав бути врахований, тому відомості про стаж до ПФ подавалися на застрахованих осіб роботодавцями, і ще я в 2008 році подавала заяву в ПФ про перерахунок страхової частини пенсії з урахуванням заробітку і стажу, а виявляється, дані щодо стажу тоді не врахували, мабуть через те, що тоді застосовувався обмежує коефіцієнт 0.3 не залежний від стажу, зробили перерахунок тільки в зв'язку з надходженням страхових внесків), і якби роки навчання увійшли до стажу , як було покладено за старим законом, що діяв на дату призначення пенсії, - є й визначення Конституційного суду з цього питання, то мій стаж з 1980р по 2001р повинен становити 21 рік. Тоді стажевий коефіцієнт повинен бути застосований не 0.3 а 0.56.
І сума валоризації також повинна була бути більше, якби врахували повністю мій "радянський" стаж. До речі, мій знайомий, теж інвалід 3 групи, мій ровесник, недавно телефонував до свого відділення ПФ (у Москві), щоб дізнатися, який у нього значиться там трудовий стаж - так ось, у нього в трудовий стаж увійшли роки навчання у вузі (хоча , на відміну від мене, він під час навчання не працював за трудовими договорами). Надбавка до пенсії з 01.01.2010 у нього була істотно вищою, а в мене ця надбавка склала всього близько 200 руб.
Чи повинні були при перерахунку мені пенсії з 01.01.2010 (у зв'язку зі зміною порядку розрахунку пенсії для інвалідів 3 групи - зняттям обмеження 0.3 при оцінці пенсійних прав, і в зв'язку з валоризації) врахувати повністю мій трудовий стаж по 2001 рік без особистого візиту до ПФ?
Відповідь прошу направити по електронній пошті на e-mail: nat-mn@yandex.ru

Наталя

Відповідь юриста:

Здравствуйте, Наталя. Ви маєте повне право оскаржити дії співробітників Пенсійного Фонду в судовому порядку. Наші фахівці допоможуть вам скласти будь процесуальний документ і захистити ваші права, як на претензійної стадії, так і в суді. Запишіться на консультацію до нашого юристу, і ми відповімо на всі ваші запитання після уточнення всіх нюансів справи.

 

Додаткові матеріали:

  • Чи зараховується до трудового стажу педагога робота музичним керівником?
  • Як довести факт роботи у видавництві якщо в трудовій книжці помилка?
  • Як подати позовну заяву до суду про призначення пенсії?
  • Чи має колишній будівельник-виконроб право на дострокову пенсію в 57 років?
  • Як обчислюється загальний трудовий стаж під час догляду за дитиною?

  • Постав своє питання прямо зараз та отримай відповідь юриста по телефону Безкоштовно!

    Ваше ім'я *
    Телефон *


    Ваш регіон *


    Ваше питання *


    24 години онлайн. Постав своє питання прямо зараз Безкоштовно!

    Центр Правової Допомоги © 24Laws.com.ua

     

    Харків, Київ, Дніпропетровськ